На День журналіста народний депутат Наталія Королевська запросила нас на сніданок і подарувала кожному по... слону. Такому сувеніру ніхто не здивувався, адже давно відомо, що Наталія Юріївна — не тільки шанувальниця цієї екзотичної тварини, а й власниця величезної колекції її фігурок, яка налічує сьогодні вже більш як дві тисячі екземплярів.

Чому саме слон? Може, тому, що він найбільший, а все велике викликає повагу. До того ж слон вважається символом мудрості, сили, священних стосунків, неагресивної сили і спокою. Цілком зрозуміло, що завдяки такому позитивному іміджу ця тварина привертає до себе увагу багатьох людей, і не тільки фахівців у галузі науки. Наталію Королевську, наприклад. Хоча, мабуть, завдання зібрати таку величезну колекцію слонів вона спочатку не ставила. Все вийшло якось само собою.

Коли чоловік дізнався, що в них буде дитина, з радості зробив Наташі подарунок. Маленький золотий слоник-дівчинка, якого можна було затиснути в долоньці, став талісманом, що завжди супроводжував майбутню маму в її ділових поїздках. Одного разу під час оформлення польоту до Москви в аеропорту Бориспіль слоник змушений був залишити свою хазяйку. Сталося це всупереч бажанню Наталії з ним розлучитися. Річ у тому, що золотою прикрасою дуже зацікавилися митники, вирішивши, що це — контрабанда, отже, підлягає конфіскації. Наталія тоді була вже на восьмому місяці вагітності й дуже боляче переживала цю ситуацію. Відмовилася летіти до Москви, скасувала заплановані ділові зустрічі і просила у працівників митниці одного — повернути їй слоника. Ледь стримуючи сльози, доводила, що цей амулет їй дуже дорогий, і вона ставиться до нього, як до дитини. Проте стражів закону сльозами не проймеш. Слоника все-таки вилучили, а його власницю зарахували в контрабандистки. Десь за два тижні до пологів Королевську викликали на судове засідання, де їй довелося доводити, що закон вона не порушувала. Річ ця справді була унікальна, адже виготовлена в одному екземплярі й на замовлення. Майстер-ювелір те підтвердив і був дуже здивований, довідавшись, що золотого слоника виставили на аукціон. І сталося це через рік після того, як його конфіскували. Закінчилася та історія досить цікаво: чоловік викупив фігурку на оголошених торгах, і тепер вона живе тільки в сейфі.

Ця історія своєрідно вплинула на друзів Королевської. Щоб якось розрадити, ще 12 років тому вони подарували їй кумедного порцелянового слоника з рожевими вухами. З нього, власне, все й почалося. За минулі роки, як каже сама Наталія, вона жодної фігурки не купила. Всі ці дві тисячі слонів —подарунки друзів, родичів, знайомих, колег по парламенту. У кожної з фігурок, зрозуміло, своя історія. Наприклад, у цього стада з янтарю.

— Під час поїздки до Будапешта, — розповідає Наталія, — в одному з магазинів я побачила ці творіння і була просто зачарована ними. Виконані з янтарю і ще якогось кольорового каміння, вони були дуже гармонійні і, я б сказала, якісь зворушливі... Уявіть мою радість, коли в день 8 Березня все це сімейство друзі подарували мені.

Понад дві тисячі слонів різних розмірів треба десь розмістити. У культурі народу зулусів, до речі, слон вважався символом патріархальності, священного до нього ставлення, отже, найпростіша фігурка цієї тварини потребує гідного місця і поводження. У Королевської слони окупували полиці, підвіконня та інші видні місця і в луганській квартирі, і в робочому кабінеті в Києві. Причому у величезному стаді мирно співіснують і ті, що коштують кілька тисяч доларів, і звичайнісінькі базарні дрібнички за одну гривню. Утім, є в колекції й особливі екземпляри, з одним із яких теж пов’язана цікава історія.

Йдеться про такий раритет, як слоник Фаберже. У біографії Королевської був період, коли деякий час їй довелося жити в Москві. Брат Наталії, треба сказати, — дуже впливова людина в уряді Москви, де очолює сьогодні одне з міністерств. Королевська — людина цікава, товариська і ділова, тому в Білокам’яній у неї чимало друзів. Знаючи про захоплення своєї української подруги, московські друзі подарували їй на день народження маленьку зелену фігурку слоника, виготовленого наприкінці XІX століття великим Фаберже. Королевська вважає цей екземпляр раритетом і тримає його у спеціальній коробочці і спеціальному місці. Своїх дерев’яних, глиняних, кам’яних і металевих родичів цей слоник бачить тільки тоді, коли господарка показує комусь своє зібрання. До речі, маючи гіркий досвід перетину російсько-українського кордону, Наталія напівжартома поставила перед друзями умову: мовляв, самі подарували таку дорогу річ, самі й доставляйте її в Україну. Слоника їй доставили без усяких проблем.

Загальний вигляд колекції створює оптимістичний настрій, навіть коли розглядаєш її на фотографії. Тут є певний секрет, і без пояснення Королевської його не зрозуміти.

— У мого зібрання є загальний принцип, —розповідає Наталія. — Подивіться уважно на хобот. Помітили? Майже у всіх тварин він піднятий догори. Це принципово, адже піднятий хобот символізує побажання удачі. Жодної агресії! Щоправда, є в моїй колекції і слони з опущеними хоботами, але їх зовсім мало. Друзі просто не знали цього нюансу.

Недавно секретар Комітету з економічної політики Верховної Ради України Наталія Королевська відсвяткувала свій день народження. Було море квітів і слоників, які поповнили колекцію. До речі, фахівці вважають, що на землі сьогодні залишилося приблизно сорок п’ять тисяч слонів. Одного з них друзі обіцяють подарувати Королевській на день її 35-річчя. Наталія жартує: мовляв, їй нікуди його поставити. Всі полиці й підвіконня зайняті, а інших гідних апартаментів у неї немає. Тому нехай живе її слон на волі і розводить своє потомство.

Алла АНТІПОВА.