Господарський суд Одеської області, розглянувши позовну заяву обласної прокуратури до обласної ради, задовольнив вимоги і визнав рішення сесії обласної ради від 23 лютого незаконними. Суд ухвалив скасувати рішення сесії обласної ради.

Йдеться про те, що депутати, які представляють коаліцію Партії регіонів і соціалістичної, а їй належить більшість, проголосували за повернення облраді раніше делегованих облдержадміністрації повноважень. Їх виконання було доручено постійним комісіям облради.

На думку депутатів, право місцевих рад самостійно розпоряджатися наданими їм Законом «Про місцеве самоврядування в Україні» повноваженнями зафіксовано в Європейській хартії місцевого і регіонального самоврядування, котру було ратифіковано Україною 1997 року.

Виступаючи на сесії у лютому нинішнього року, голова облради Микола Скорик заявив, що, не маючи повноважень, зокрема з бюджетних, земельних і інших питань, депутати практично позбавлені можливості виконувати свої передвиборні програми.

Прокуратура Одеської області внесла протест на рішення сесії облради. Протест прокурора депутати відхилили на підставі того, що постійні комісії вже почали виконувати повноваження, раніше надані облдержадміністрації.

Обласна рада подала апеляційну скаргу. На думку депутатського корпусу, спір між облдержадміністрацією й обласною радою має розглядати не господарський, а адміністративний суд.

Одеса.