Хто автор?

У багатьох книгах і підручниках вміщували і вміщують гравюру, що ілюструє уявлення людей XV—XVІ століть про будову світу: людина на краю землі просунула голову крізь небесну твердь і обдивляється Всесвіт. Вважалося, що цей твір належить невідомому художнику тієї епохи. Однак останнім часом з’явилася думка, що малюнок цей виконано багато пізніше. На користь такого судження говорить техніка виконання гравюри, ще не відома в XVІІ столітті. Вперше ілюстрацію було вміщено в книзі знаменитого автора Камілла Фламмаріона «Популярна астрономія». Цілком можна припустити, що «старовинну» ілюстрацію намалював сам автор книги, адже він був відомий не тільки як учений і популяризатор, а й як відмінний художник.

Боа проти пацюків

У мексиканському портовому місті Масатлан власник одного готелю геть змучився пануванням пацюків і мишей у коморах. Вони не звертали уваги на отруєні приманки і зі знанням справи вибирали собі на поживу делікатеси, призначені для багатих відвідувачів ресторану. Коли терпець хазяїнові урвався, він купив кількох боа. Удави швидко навели порядок у коморах. Але нещасний підприємець не врахував плодючості цих змій. За короткий час удави так розмножилися, що стали тримати в страху прилеглі до готелю квартали з населенням 15 тисяч чоловік: не вдовольняючись пацюками і мишами, вони перейшли на дрібних свійських тварин, що мали необережність вистромити ніс на вулицю. Робити нічого: на боротьбу з боа влада направила добре озброєний бойовий загін.

Енергія лементу

Англійські вчені зробили визначне відкриття. Вони підрахували звукову енергію, яку виділяють на стадіоні під час футбольного матчу 100 тисяч глядачів, коли одночасно кричать: «Го-о-ол!» Виявляється, її вистачить закип’ятити два літра води. Отже, підкреслюють дослідники, цілком можна зварити каву для всієї улюбленої команди.

Камінний зоопарк

Містечко Нальжовське-Горі, що в Західній Чехії, може не турбуватися за свою флору і фауну: місцеві ліси — під надійною охороною. Поміж дерев в околицях містечка причаїлися гігантські зубасті чудовиська, здоровенні ведмеді і навіть значних розмірів черепахи дуже войовничого вигляду. Тільки — кам’яні. Більш як 150 років тому тутешні майстри вирізали цих велетнів, щоб вони захищали місцеву природу від нечистої сили. Люта сторожа чудово впорується з поставленим завданням: нечиста сила сюди й носа не потикає. Зате перед туристами «охорона» безсила. Тисячі людей приїжджають у Нальжовське-Горі. І це зрозуміло: всім хочеться подивитися камінний зоопарк.

Розумна чапля

Суперечки про те, чи мають тварини розум, ведуться вже не одне сторіччя. Не вступаючи в дискусію, можна констатувати: розуму в них, може, й нема, але кмітливість — напевно. Наприклад, чапля, яка живе в маямському сикваріумі — морському акваріумі (від слова «sea» — море). Одна з ділянок сикваріуму, на березі бухти Біскейн, зветься «Забуті острови». Тут живуть морські птахи, павичі, ігуани, морські черепахи. У каналах і протоках незліченна кількість дрібної риби. Вона-то й цікавить чаплю найперше, а полює хитра пташина з допомогою... приманки. На березі валяється безліч хлібних і м’ясних балабушок, які залишилися після відвідувачів, що підгодовують рибу. Чапля вибирає апетитний шматочок й урочисто несе його до води. Потім вичікує зручний момент. Тільки-но поблизу з’являється зграйка рибок, чапля кидає у воду приманку й уважно спостерігає за метушнею рибок. Потім блискавичний кидок — і в дзьобі вже б’ється здобич. Якщо балабушку зносить течією, чапля наздоганяє її, підбирає і знов повертається на колишнє місце, щоб відновити полювання.