Анатолій Кінах вважає позитивним, що українські політики сьогодні звертаються до ідеї українського прориву, яка була запропонована ще 2004 року.

Тоді вийшла друком книга Анатолія Кінаха «Український прорив», в якій описується стратегія досягнення українським суспільством постіндустріального рівня розвитку. Книга базується на світовому досвіді економічних трансформацій і містить детальний опис необхідних структурних змін усіх сфер економіки, план розвитку кожного регіону країни, а також соціальні параметри, виміри покращення життя людей, заради яких здійснюється економічний прорив.

«Найголовніше для нас — національний пріоритет і український інтерес. Це все і є український прорив. Ми всі маємо об’єднатися навколо нього. Такого конструктивного плагіату, як у випадку з програмою розвитку України «Український прорив» Блоку Юлії Тимошенко, має бути більше», — наголосив А. Кінах у розмові з автором цих рядків.

Він зазначив, що завдяки зусиллям уряду розміри мінімальної зарплати збільшено з 1 липня до 440 грн., а з 1 жовтня — до 460 гривень, мінімальний розмір пенсійної виплати збільшено на 12% — до 410,06 грн., завдяки чому середній розмір пенсійної виплати протягом півріччя зріс на 21% — до 553 грн. Наразі рівень мінімальної пенсії в Україні (81,2 дол.) майже вдвічі вищий, ніж у Росії (43,1 дол.), у 3,6 разу, ніж у Грузії (22,76), у 1,2 разу, ніж у Білорусі (63,84 дол.). А. Кінах зазначив, що розмір прожиткового мінімуму в середньому на одну особу збільшено з 1 жовтня до 532 гривень, розмір допомоги на дітей одиноким матерям — утричі.

«Україна зараз повинна сконсолідувати зусилля, об’єднати політичну волю та інтелект для забезпечення подальшого економічного прориву, проведення пенсійної реформи, прийняття Податкового і Трудового кодексів, формування прозорого ринку землі, забезпечення розвитку трудових ресурсів, боротьби з туберкульозом і СНІДом», — зауважив він.

Анатолій Кінах також висловив стурбованість нинішньою політичною ситуацією в Україні. Він наголосив на необхідності ефективної конструктивної і професійної взаємодії між Президентом, Кабінетом Міністрів та Верховною Радою для реалізації ідеї українського прориву.