ТУРЕЧЧИНА

Депутати обирають президента

Парламент Туреччини вчора провів перший тур голосування з виборів нового президента країни замість діючого глави держави Ахмета Недждета Сезера. За цю посаду ведуть боротьбу два претенденти: голова МЗС Абдуллах Гюль, який представляє правлячу проісламську Партію справедливості й розвитку, і депутат від ультра-правої Партії націоналістичного руху, екс-міністр оборони Сабахаттін Чакмакоглу. Обрати нового президента Туреччини в першому, а також у другому турі виборів, призначеному на 24 серпня, кажуть експерти, не вдасться, бо кандидатам на вищу державну посаду необхідно набрати конституційну більшість — 367 голосів у 550-місному парламенті. Третій тур голосування, коли для перемоги достатньо простої більшості — 276 голосів, відбудеться в турецькому меджлісі 28 серпня.

РОСІЯ — ШВЕЦІЯ

Стокгольм перешкодить вступу Москви до СОТ?

Швеція має намір направити Єврокомісії заперечення проти вступу Росії до СОТ, повідомили представники шведського уряду. В листі, що його буде надіслано міністром торгівлі Швеції Свеном Толгфорсом комісарові ЄС з торгівлі Пітеру Мандельсону, згадується, зокрема, невідповідність розмірів установлених Росією експортних мит на пиломатеріали та целюлозу раніше прийнятим на себе зобов’язанням. Нагадаємо, що раніше прем’єр-міністр Фінляндії Матті Ванханен висловлював думку, що підвищення Росією експортного мита на необроблену деревину порушує умови, погоджені з ЄС у рамках вступу РФ до СОТ. За його словами, таке рішення Москви «шкідливо впливає на народне господарство Фінляндії, а також на співробітництво між країнами».

ЯПОНІЯ

Лайнер згорів одразу після посадки

В аеропорту японського міста Наха вчора вранці згорів літак «Боїнг-737», що прибув з Тайбея. Літак здійснив посадку, через сім хвилин зарулив на стоянку, а ще за хвилину вибухнув лівий двигун. Пасажирів та екіпаж удалося евакуювати за три хвилини до вибуху. На борту перебувало 157 пасажирів і вісім членів екіпажу. Пожежу вдалося погасити більш як за годину. В результаті від машини залишився тільки прогорілий корпус.