17 серпня цього року на сесії Немирівської райради (Вінниччина) за звільнення голови Валерія Каричинського проголосували 49 депутатів, 24 висловилися проти, один утримався. Незважаючи на те, що керівника підтримує меншість (у раді 81 депутат), а за його звільнення голосували представники усіх фракцій, він все одно зберіг за собою посаду.

Більше десяти депутатів піднімалися на трибуну, щоб піддати критиці дії очільника ради. І лише один, точніше, одна, стала на захист голови. Інші вимагали його відставки. Керівника депутатського корпусу звинувачували в тому, що не зумів створити єдиної команди, у невмінні організувати роботу депутатського корпусу на розв’язання нагальних проблем району, зокрема, у залученні інвестицій... Було очевидно: не хоче частина депутатського корпусу бачити на посаді голови пана Каричинського. Такої думки дотримуються навіть ті, хто рекомендував його на посаду, — представники фракції БЮТ.

— Ми визнаємо, що помилилися у виборі, — сказав на сесії керівник фракції БЮТ у райраді Олександр Денисюк. — Тому хочемо виправити свою помилку. Вирішення питання про відставку лідера немирівських депутатів тягнеться ще з минулої осені. У жовтні 2006-го почали збирати підписи за висловлення йому недовіри. У лютому та червні ц. р. ініціативна група пропонувала винести питання на розгляд сесії. Однак голова на зібрання не з’являвся, був на лікарняному, а без нього, зрозуміло, питання не обговорювалося. Нарешті минулої п’ятниці депутати отримали можливість сказати своєму лідеру все, що вони думають про нього.

Голова комісії з питань депутатської діяльності та етики Немирівської райради Тетяна Котик:

— Зверніть увагу, що до складу ініціативної групи входять представники усіх фракцій, які є в райраді. Наша комісія підтримала їхню пропозицію про недовіру і відставку голови. За його звільнення перед початком сесії проголосувала президія райради. Навіть той факт, що на захист керівника виступила лише одна депутатка, також засвідчує, що за ним меншість. На жаль, наше законодавство таке, що не дає можливості втілити на практиці наміри депутатської більшості. У законі сказано, що для відправлення у відставку керівника ради потрібно набрати не менше двох третин голосів. Але не від тієї кількості, що присутня у залі, а від загального числа депутатів. Нам для прийняття рішення треба було 54 голоси, а набрали 49. Не всі прийшли на сесію. Зареєструвалися 76 депутатів. Обговорення питання затягнулося. Тому двоє депутатів залишили зал ще до голосування. Бюлетені отримали 74 депутати. З них 49 підтримали внесену пропозицію, 24 були проти цього і один утримався.

Результат промовисто відображає ставлення людей до свого керівника, але з таким законодавством питання про звільнення вирішити непросто. Як далі працювати у атмосфері недовіри?..

Валерій Каричинський називає ситуацію запланованим політичним переворотом. Її підгрунтям є, на його думку, те, що владу хоче взяти в свої руки бізнес і розпоряджатися нею у своїх інтересах. Влада і власність — ось два наріжні камені проблеми, стверджує співрозмовник. «Я намагаюся гальмувати такі дії, — каже пан Каричинський. — У відповідь бачите, що робиться». Пан Валерій каже, що він проти того, щоб з допомогою імперативного мандата політичну організацію перетворювали на... секту, де всі безумовно підпорядковувалися б волі однієї людини. Свою думку з цього приводу голова ради уже висловив у повідомленнях на адресу керівників районної та обласної організацій «Батьківщини», а також повідомив про ситуацію Юлію Тимошенко. «Але відповіді на свої зауваження і пропозиції я так і не отримав...»

Пилип Прудиус, голова громадської ради при голові облради:

— За день до сесії представників громадської ради запросили в Немирів для участі в громадських слуханнях з приводу ситуації, що склалася в районі. Ми пояснили людям, що не наше завдання втручатися у справи територіальної громади. Адже не ми, а вони обирали депутатів. Тому тепер повинні нести відповідальність за своє рішення. А ось мирити депутатів райради з головою — не наша компетенція.

Вінницька область.