Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 6-й тур.

«Ворскла» — «Арсенал». 2:1. 5 500 глядачів. Голи: Грумич, 37, Кравченко, 58 — Селезньов, 48. Нереалізоване пенальті — Кравченко («Ворскла», 21). Вилучено Селезньова («Арсенал», 53, навмисний удар суперника по ногах під час гри).

«Закарпаття» — «Чорноморець». 2:0. 7 000. Козоріз, 70, Марцваладзе, 90+2. Вилучено Аладашвілі («Закарпаття», 90+3, два попередження).

«Металург» (Донецьк) — «Кривбас». 0:1. 1 500. Іващенко, 25. Нереалізовані пенальті — Іващенко («Кривбас», 33), Косирін («Металург», 42).

«Нафтовик-Укрнафта» — «Металург» (Запоріжжя). 0:1. 5 200. Лазарович, 64.

«Таврія» — «Харків». 1:0. 6 500. Гоменюк, 11. Нереалізоване пенальті — Ковпак («Таврія», 39).

«Зоря» — «Дніпро». 0:1. 16 000. Самодін, 37. Вилучено Шелаєва («Дніпро», 85, два попередження).

«Металіст» — «Шахтар». 1:3. 20 000. Девич, 48 — Гладкий, 17, Фернандіньо, 68, Ілсіньо, 85.

«Динамо» — «Карпати». 7:3. 12 500. Шацьких,16, Пшеничних, 20 (у свої ворота), Бангура, 30, 62, 81, Маркович, 44, Корреа, 90+1 — Батиста, 9, Ковель, 43, Кобин, 51.

Бомбардири: Гладкий («Шахтар») — 6 м’ячів, Косирін («Металург» Д), Селезньов («Арсенал») — по 5, Назаренко, Самодін (обидва — «Дніпро») — по 4.

П’ять (!) нереалізованих пенальті, чотири червоні картки, фантастичний матч у Києві — такі головні події цього туру. Але спершу скажемо про блискучий виступ у національному турнірі «Дніпра», котрий лише перемагає і поки що йде за чемпіонським графіком. От би дніпропетровцям і в Кубку УЄФА такої потужності й упевненості. Принаймні ми віримо, що в Польщі 30 серпня підопічні Олега Протасова розв’яжуть задачку під назвою ГКС «Белхатув».

За ідеєю, матчем туру мала стати зустріч у Харкові, де сперечалися сусіди по турнірній таблиці. І такі прогнози цілком виправдовувалися в першому і на початку другого тайму, коли господарі намагалися ні в чому не поступатися дуже сильному суперникові. Пропустивши в дебюті, «Металіст» одразу після перерви встановив рівновагу — 1:1. Але «гірники» скористалися своїми головними козирями — швидкістю, настирливістю, перевагою в класі — і забили ще два м’ячі. Один із них записав на свій рахунок новобранець донецького клубу бразилець Ілсіньо.

А от динамівський новачок, гвінеєць Ісмаель Бангура (на знімку) забив львів’янам трійко м’ячів! Швидкий, в’юнкий, технічний, з добрим вишколом цей форвард, якщо нічого не завадить, стане у великій пригоді чемпіонові.

Звичайно, така кількість забитих м’ячів припала до смаку вболівальникам. Але варто придивитись прискіпливіше до гри обох команд. Вони надто припустилися помилок в обороні. Пара центральних оборонців «Динамо» Гавранчич і Діакате зовсім не відзначалася узгодженістю дій. А сенегалець у декількох випадках геть програвав «повітря» опонентам. Хоч Анатолій Дем’яненко і сказав після матчу, що в принципі варіант пари в центрі оборони вже майже знайдено. Однак заважають травми та інші причини.

Тренер «Динамо» розповів журналістам ще й таке:

— Результатом я задоволений, команда дуже добре рухалася і створювала моменти. І напад не розчарував. А от у захисті знову були грубі помилки. По наших воротах було 4—5 ударів і ми пропустили тричі.

— У «Динамо» — п’ятеро бразильців. Чи не буде тепер команда грати за їхнім гаслом: нам заб’єте, скільки зможете, а ми заб’ємо, скільки захочемо?

— На полі п’ятьох бразильців не було. А грати в обороні треба уважно. Захист — основа гри і ми намагатимемося його зміцнювати. За бразильськими принципами діяти ніколи не будемо. Ще раз скажу, що мені сподобалась гра команди. Головне — ніхто не випадав з неї, всі діяли добре: на хороших швидкостях, з використанням флангів. Це нам удалася.

— Результат зумовили наші помилки в обороні, — так висловився після зустрічі тренер «Карпат» Олександр Іщенко. — Ми із самого початку не збиралися тільки захищатися, атакували, забили м’яча. А потім були оці чотири курйозні голи. Є запитання до воротарів. У Мартищука проблеми, це видно і у тренувальному процесі. Центральний оборонець Іщенко провалив гру. У нас у центрі захисту був прохідний двір. Гадаю, що за нашими діями в захисті можна знімати навчальний фільм «як не треба грати у обороні». Маємо вдосталь інформації для роздумів, для аналізу.

Лише результати

Першість країни. Перша ліга. 6-й тур. «Іллічівець» З— «Динамо-2». 0:1. «Сталь» (Алчевськ) — «Олександрія». 1:1. «Оболонь» — «Кримтеплиця». 3:1. «ІгроСервіс» — «Миколаїв». 2:0. «Дніпро» — «Волинь». 1:2. ЦСКА — «Львів». 0:1. «Дністер» — «Сталь» (Дніпродзержинськ). «Севастополь» — «Енергетик». 1:0. «Фенікс-Іллічівець» — «Десна». 0:2. Матч «Прикарпаття» — «Геліос» відбудеться 8 листопада.

«Динамо-2» — 15 очок, «Оболонь», «Волинь», «Кримтеплиця», «Десна» — по 13, «Олександрія» — 10, «Енергетик», «Сталь» А, «Іллічівець» — по 9, «ІгроСервіс» — 8, «Дніпро», «Львів», «Миколаїв» — по 7, «Севастополь» — 6, «Геліос», «Сталь» Д, «Дністер» — по 5, ЦСКА — 3, «Прикарпаття», «Фенікс-Іллічівець» — по 1.