За участю Голови Верховної Ради Олександра Мороза відбулися збори депутатів обласних, міських і районних рад і міських голів, обраних від Соціалістичної партії (на знімку). Лідер організації переконаний, що соціалісти будуть у новому парламенті.

— Я б не став стверджувати, що ми візьмемо на виборах 51 відсоток, — сказав Голова Верховної Ради, — їх ніхто не візьме, але я переконаний, що ми збережемо свої позиції в парламенті і поліпшимо результат, а також збережемо чинний формат коаліції.

При цьому Олександр Мороз підкреслив, що він не проти розширення парламентської коаліції за рахунок участі в ній «Нашої України». Він нагадав, що свого часу особисто докладав багато зусиль для того, щоб у парламенті була саме широка коаліція за участю НУ.

Глава Верховної Ради спростував інформацію про те, що між ним і Прем’єр-міністром Віктором Януковичем досягнуто домовленості про проведення позачергової сесії парламенту. За його словами, якщо уряд буде готовий розглянути питання, пов’язані з рішенням Конституційного Суду, змінами до Конституції, то їх можна буде розглянути як на позачерговій, так і на черговій сесії парламенту, яка збереться у вересні. Олександр Мороз також нагадав, що парламент як орган законодавчої влади існує до моменту приведення до присяги нового складу Верховної Ради.

Крім того, головний парламентарій вважає, що Центральна виборча комісія діяла в рамках повноважень, ухваливши рішення про відмову в реєстрації ініціативних груп з проведення Всеукраїнського референдуму щодо внесення змін до Конституції України. Зі слів Олександра Мороза, ініціативи, які запропонував Блок Юлії Тимошенко, йдуть урозріз з низкою статей Основного Закону. «Потрібно не кидатися загальними гаслами, а пропонувати конкретні зміни і виносити їх на референдум», — зазначив він.

Але перш ніж виносити питання змін до Конституції на народне голосування, необхідно створити «реальну формулу, яка б пройшла обговорення в парламенті, одержала підтримку і була винесена на референдум».

Олександр Мороз прокоментував заяву одного з лідерів Партії вільних демократів Михайла Бродського про те, що Микола Мельниченко планує під час виборчої кампанії оприлюднити записи, що містять компромат, зокрема на главу парламенту. Олександр Мороз заявив, що нові плівки Миколи Мельниченка не можуть становити жодної загрози ні йому особисто, ні Соціалістичній партії загалом.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.