Цими вихідними Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк відвідав з робочою поїздкою Чернівецьку область. Він побував у Сторожинецькому, Глибоцькому, Сокирянському, Хотинському, Новоселицькому районах, містах Новодністровськ та Чернівці, де зустрівся з громадськістю, керівництвом місцевих рад, виступив у прямому ефірі на обласному радіо та телебаченні.

Серед багатьох проблем, які порушувалися під час спілкування Адама Мартинюка з громадянами, крім уже традиційних, важливе місце мали питання європейського вибору України, її вступу до ЄС, СОТ та НАТО, україно-російських стосунків, трудової еміграції, створення необхідних умов для розвитку національних мов і культур, збереження єдності та цілісності незалежної української держави.

Говорячи про зовнішньополітичну складову, Перший заступник Голови Верховної Ради підкреслив, що за 16 років незалежності значно зріс міжнародний авторитет України. Це продемонструвала сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ, що проходила у липні на базі українського парламенту.

Торкаючись перспектив вступу України до Європейського союзу, СОТ та НАТО, Адам Мартинюк наголосив:

— Розвиваючи міжнародні політичні, економічні зв’язки та військове співробітництво, потрібно дбати насамперед про національні інтереси країни, а не виконувати чиєсь політичне замовлення.

За його словами, «вище керівництво держави в особі Президента та його найближчого оточення фактично силоміць тягне Україну до НАТО (а цю ідею підтримують лише 15—20 відсотків населення країни), в той же час відмовляючись від уже усталених, перевірених часом зв’язків у рамках Єдиного економічного простору з Росією та іншими країнами СНД». Така політика може завести Україну в глухий кут, вважає парламентарій.

Не менш гострими були дискусії стосовно подальшого розвитку мов, культур народів, які проживають у нашій країні і, зокрема, на Буковині, шляхів зміцнення української державності. «Україна має бути єдиною, унітарною державою в якій створюються необхідні умови для проживання, мовно-культурного розвитку всіх націй та народностей, які тут мешкають», наголосив Адам Мартинюк.

Чимало запитань стосувалося проблеми релігійного протистояння, яке має місце в багатьох регіонах країни, в тому числі й західному. Перший заступник Голови Верховної Ради категорично проти будь-якого втручання держави у релігійні справи, які мають розв’язувати самі віруючі мирно, шляхом переговорів і домовленостей, відповідно до релігійних канонів і настанов.

Спілкуючись із населенням, Адам Мартинюк відповів також на численні запитання щодо сучасного соціально-економічного розвитку України та Чернівецької області, подальших кроків уряду щодо підвищення рівня життя населення.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.