Рахункова палата знайшла порушення у фінансовій діяльності секретаріату Президента. Як повідомляє «Дзеркало тижня», у штатному розкладі співробітників СП присутні посади, не передбачені «ніякими кількісними нормами і законами». Так, у глави секретаріату Віктора Балоги вісім заступників. До того ж один з них уповноважений координувати діяльність решти семи.

Винагороджується праця чиновників непогано. Посадові оклади становлять лише 18—30 відсотків реальної заробітної плати, решта — преміальні. «Традиційними в секретаріаті стали непрозорі й довільні надбавки за високі та інші не затверджені законодавством «досягнення», загальний розмір яких досягає 240 відсотків», — пише «Дзеркало тижня». «Так, середній розмір щомісячної премії для керівників секретаріату Президента в 2005 році становив 63,5, у 2006-му — 67, у першому кварталі 2007-го — вже 94 відсотки, — відзначає глава Рахункової палати Валентин Симоненко. — Загалом, за цей період сума премій, нарахованих з порушеннями, становила 717,5 тис. гривень».

Ці факти було обнародувано на колегії Рахункової палати ще на початку липня. «Це була не перевірка, а підсумковий аналіз питань нарахування і виплати зарплати в органах виконавчої влади. І йшлось у ньому, до речі, не тільки про президентський секретаріат», — роз’яснив один із співробітників палати.

Але одержати докладнішу інформацію офіційним шляхом кореспондентові «Голосу України» не вдалося. Глава прес-служби шановного контрольного відомства Василь Туглук порадив телефонувати до департаменту з питань соціальної політики, який безпосередньо перевіряв викладені факти. Начальник департаменту Лариса Войтковська трубку не взяла, та й не могла цього зробити, бо перебуває у відпустці. Заступниця Войтковської заявила, що не уповноважена давати коментарі, до того ж знає про проблему мало що. А більш компетентний у цих питаннях начальник відділу витрат на органи виконавчої влади саме вчора виїхав на чергову перевірку. От кому не завадило б двійко-трійко «зайвих» заступників!

P. S. Спроби отримати коментар у президентському секретаріаті теж були марні. У приймальні прес-секретаря глави держави Ірини Ванникової нам порадили зачекати до завтра.