Тріумф командного духу

Окремо хочеться сказати про тріумф на Універсіаді збірної України з футболу, котра виграла всі свої матчі в Бангкоці. Привів її в чемпіонську гавань відомий у минулому оборонець київського «Динамо» і збірної країни Володимир Лозинський. Володимир Федорович був успішним тренером у ряді клубів. Тепер він працює в селекційній групі ФК «Динамо» (Київ).

У вирішальному поєдинку українці здолали команду Італії — 1:0. Цей переможний м’яч забив півоборонець черкаського «Дніпра» Дмитро Проневич.

У неділю наші футболісти повернулися додому. І перший віце-президент Всеукраїнської футбольної асоціації студентів заслужений тренер України Олег Первушкін, як кажуть, по гарячих слідах відповів на запитання кореспондента «Голосу України». До речі, Олег Аркадійович у Бангкоці виконував обов’язки генерального менеджера збірної. Якби ви знали, скільки здоров’я коштувало йому зібрати цю команду. Деякі клубні тренери не відпустили своїх гравців. І хай залишиться на їхній совісті те, що ці юнаки не стали чемпіонами.

Спочатку наш співрозмовник розповів, як тепло їх зустрічали в аеропорту «Бориспіль». Приїхав президент Академії педагогічних наук і одночасно президент Студентської спортивної спілки України Василь Кремень, президент нашої асоціації Віталій Пилипенко, який додому прилетів на день раніше, батьки і рідні футболістів. Було багато квітів і тепла, радісних посмішок і обіймів.

Далі пан Первушкін назвав тих, хто виборов золото таїландського карбу. Воротарі — Володимир Іконников («Прикарпаття», Івано-Франківськ), Артем Штанько («Іллічівець», Маріуполь); оборонці —Андрій Запорожан («Енергетик», Бурштин), Антон Монахов («Кримтеплиця», Молодіжне), Ігор Гребинський («Прикарпаття»), Андрій Башлай («Динамо», Київ), Роман Бочкур («Чорноморець», Одеса); півоборонці — Дмитро Проневич («Дніпро», Черкаси), Роман Войнаровський («Кримтеплиця»), Олег Герасим’юк («Динамо», Київ), Артем Старгородський («Арсенал», Київ), Роман Луценко («Миколаїв»), Микола Ревуцький («Прикарпаття»), Ігор Гордя («Дніпро», Дніпропетровськ), Вадим Гостєв (без клубу); нападники — Ігор Худоб’як («Прикарпаття»), Андрій Шевчук («Севастополь»), Андрій Місяйло, Дмитро Гунченко (обидва — «Іллічівець»).

Назвіть, якщо можна, лідерів команди?

— За приклад у колективі був капітан — Антон Монахов. Йому трохи не поталанило, бо через перебір жовтих карток він пропустив фінальну зустріч. Але його золота медаль важить багато. Без замін провели турнір Дмитро Проневич, Володимир Іконников, Ігор Гребинський, Андрій Баглай. Утім, усі заслуговують на високу похвалу. У нас була справжня команда сильних духом. Хлопці — великі патріоти, за найменшої можливості ходили підтримати і повболівати за Яну Клочкову, Олега Лісогора та їхніх товаришів, за легкоатлетів тощо.

— Хто вам найбільше допомагав?

— Зрозуміло, що керівництво Міністерства освіти і науки. Навесні, коли в Будинку футболу проходила прес-конференція стосовно студентського Євро-2008, що відбудеться в Києві, президент ФФУ Григорій Суркіс пообіцяв підтримати і нашу збірну. Слова свого він дотримав. І велика йому за це подяка.

— Як відзначать переможців?

— Хлопці отримають премії від Міністерства освіти по п’ять тисяч гривень кожний. А ще звання майстрів спорту міжнародного класу. Володимир Лозинський має стати заслуженим тренером України.