Одна з найстаріших газет України відсвяткувала своє 90-річчя

В обласному архіві дбайливо зберігається реліквія розбурханого серпня 17-го року — перший номер провісника нинішньої «Сумщини», «Известий Сумского совета рабочих и солдатских депутатов». Змінювались епохи, а разом з ними і назви. Перш ніж стати «Сумщиною», видання звалося «Коммуна», «Власть советам», «Стяг праці», «Плуг і молот», «Більшовицька зброя», «Ленінська правда» — загалом побувало під дев’ятьма вивісками. На її сторінках, як і в житті нашої держави, знайшло відображення все величне і все трагічне...

«Власть советам» за 10 липня 1920 року: «Оскільки почастішали випадки зривання зі стін наказів і оголошень, відділ управління Сумвиконкому останній раз попереджає, що особи, помічені в зриванні, будуть арештовані і передані до суду Військово-революційного трибуналу».

«Плуг і молот» за 22 січня 1924 року: «На 26 січня призначені справи по звинуваченні Петра Яковича Зайченка у шпигунстві і зраді при білих. По звинуваченні Якима Антоновича Дементьєва у білогвардійщині». 3 січня 1930 року: «Я, Бойченкова П. В., зрікаюся свого батька, куркуля Бойченка В. В., і пориваю з ним всякі зв’язки». У тому ж номері: «Я, Тригуб Я. П., зрікаюся свого батька, куркуля Тригуба П. Г., і пориваю з ним усякі зв’язки».

Однак навіть у найжорстокіші дні того шляху журналісти газети зуміли залишити історії й нащадкам рядки, які не можна читати без зацікавленості. Як-от про бойові подвиги легендарного партизанського з’єднання Сидора Ковпака і безстрашного повітряного аса з Ображіївки Шосткинського району Івана Кожедуба; про двічі Героя Соціалістичної Праці, доярку з Токарів Лебединського району Марію Савченко...

Чимало підводних течій довелося оминути за 90 років журналістським поколінням часопису. І кожне з них з честю пройшло по «мінному полю» революційних епох і воєн. З її стін вийшли у світ широкий поет і совість епохи Микола Данько, його колеги по перу Володимир Затуливітер, Анатолій Воропай, Павло Ключина, Микита Коцюба, Михайло Поборанчук, Віктор Василець. У них, до речі, проходив школу майстерності і ваш покірний слуга.

З новою назвою, яку газета прибрала на початку незалежності України, головний літописець області — нинішня «Сумщина» — впевнено торує шлях у майбутнє. Колектив часопису, як колись і його попередники, — знову на бистрині життя, чесно і виважено продовжує писати історію рідного краю, кожним словом слугує рідній Вітчизні та її суспільству.

Тож «Сумщині» та її шанувальникам — многая літа, а ще здоров’я, щастя, бадьорості, запалу і чеснот на наступні 90!