Учора згідно з календарним планом основних організаційних заходів з підготовки і проведення виборів, затвердженим Центральною виборчою комісією, завершився термін висування політичними партіями і блоками кандидатів у депутати на вибори Верховної Ради. Як відомо, ЦВК уже зареєструвала на парламентські вибори Комуністичну партію, Партію регіонів, Прогресивну соціалістичну партію, блок «Наша Україна—Народна самооборона», партію «Всеукраїнське об’єднання «Свобода», «Блок Литвина», Блок Юлії Тимошенко, Соціалістичну партію, Всеукраїнську партію народної довіри.

***

Угода про співпрацю між Блоком «Наша Україна — Народна самооборона» і Блоком Юлії Тимошенко міститиме пункт про необхідність дострокових виборів міських голів у Києві та Харкові. Про це повідомив лідер НУНС Юрій Луценко під час прес-конференції у Полтаві. За його словами, градоначальники цих міст особливо непопулярні серед громади і «дискредитують саму ідею народовладдя».

Розширена угода передбачає співпрацю блоків на наступні сім років, в тому числі під час наступної президентської кампанії 2010 року. Текст документа начебто остаточно узгоджено під час зустрічі представників НУНС та БЮТ. Юрій Луценко переконаний, що його буде підписано найближчим часом, у перерві між передвиборчими турами обох політичних сил.

***

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявляє, що її блок оскаржуватиме в окружному адміністративному суді відмову ЦВК реєструвати ініціативну групу з референдуму про зміни до Конституції. «Ми вже підготували позовну заяву і розраховуємо, що новостворений Окружний адміністративний суд здатен працювати на боці людей», — наголосила Ю. Тимошенко.

Окрім того, лідер БЮТ Юлія Тимошенко припускає можливість фальсифікацій результатів позачергових парламентських виборів у східних регіонах країни. Саме тут стартуватиме передвиборна кампанія політичної лідерки. ***

Ліберально-демократична партія, партія «Жінки України» і Комуністична партія трудящих створили Блок Вєрки Сердючки «За своїх!» на вибори Верховної Ради. У суботу ці організації провели міжпартійний з’їзд, на якому було затверджено рішення про блокування. Також висунуто кандидатів у депутати від блоку.

Перший номер у списку — артист Андрій Данилко, другий — голова ЛДПУ Ігор Душин, третій — харківський бізнесмен, екс-депутат обласної ради Денис Шевчук, четвертий — продюсер Андрія Данилка Юрій Нікітін, п’ятий — голова партії Жінки України Тамара Федотюк.

Незважаючи на те, що А. Данилка поставили першим у цьому переліку, сам артист ще не підтвердив свого наміру балотуватися в депутати парламенту.

***

Прогресивна соціалістична партія просить Центральну виборчу комісію забезпечити рівний доступ політичних сил, які беруть участь у виборах, до засобів масової інформації. З такою заявою лідерка ПСПУ Наталія Вітренко звернулася до ЦВК. Вона стверджує, що ЗМІ упереджено ставляться до ПСПУ, а це порушує права суб’єктів виборчого процесу.

***

Блок «Кучма», який має намір іти на парламентські вибори, очолив колишній помічник екс-президента Леоніда Кучми, депутат ІV скликання Олександр Волков. Таке рішення ухвалено на з’їзді блоку у неділю.

Головне гасло блоку «Кучма» зашифроване у його назві: Конституція — Україна — Честь — Мир — Антифашизм. Його члени виступають проти помаранчевих і біло-блакитних, проте не збираються повертати «кучмізм». Блок також підтримує скасування депутатської недоторканності. Представники блоку вважають, що саме другий президент був найкращим з усіх керівників держави. Водночас сам Леонід Кучма на зібрання не прийшов.

***

Новим керівником Чернігівського обласного штабу Блоку «Наша Україна — Народна самооборона» став Сергій Луценко, брат Юрія Луценка. Раніше цю посаду обіймав виконуючий обов’язки голови Чернігівської облдержадміністрації Володимир Хоменко. А обласний штаб Партії регіонів взяв під свою опіку Віталій Хомутиннік.