Комсомольський районний суд Херсона за корупційні діяння покарав обласного воєнкома. Сума штрафу — менше п’ятої частини матеріальної винагороди, яку отримав державний чиновник.

Ця невесела історія, якою займалися правоохоронці, розпочалася ще в січні 2006 року. Саме тоді до міського військкомату Херсона прийшов представник компанії «Український мобільний зв’язок» і попросив дозволу встановити в приміщенні деяку апаратуру. Рядовий працівник, до якого звернулися з проханням, пояснив, що такі речі без дзвінка «згори» робити не можна. Отож наступний візит представник ЗАТ «UMC» зробив до обласного військкомату. Вислухавши прохача, керівник відомства Сергій Кока відразу зателефонував міському комісару Владиславу Сінцерову і надав вказівку щодо розв’язання питання на користь мобільного оператора. Далі процитуємо із записаного в судовому протоколі (мова оригіналу): «внаслідок цього Смирнов В. Р. отримав приміщення колишньої дизельної та почав встановлювати обладнання ЗАТ «УМЗ». За проханням Коки С. В. Смирнов В. Р. передав йому для користування стартовий пакет з щомісячною сплатою послуг за рахунок ЗАТ «УМЗ», яким у подальшому користувалася дружина Коки С. В., Кока Т. О.».

У суді військовий комісар своєї вини не визнав. Пояснив, що мобільний стартовий пакет у запакованому вигляді йому на день народження подарував підлеглий, міський воєнком Владислав Сінцеров, що користується ним справді дружина, але поповнює рахунок власним коштом, а безплатні 170 грн., котрі регулярно надходили на рахунок, держслужбовець пов’язав з акцією «UMC». Зізнався, що до нього аж двічі приходив В. Р. Смирнов, але у проханні встановити апаратуру він відмовив.

Тим часом суд взяв до уваги інші докази корупційних діянь. Зокрема, той само Владислав Сінцеров розповів, що пакет він передав шефу на початку лютого, задовго до дня народження. А отримав його від В. Р. Смирнова, котрий пояснив, що це — подяка за сприяння у встановленні обладнання. Водночас суд не взяв до уваги довідку військової прокуратури, яка свідчила, що оскільки «UMC» за користування приміщенням військкомату нічого не сплачувала, отож ніякої корупції, мовляв, і немає, і порушену кримінальну справу закрито. Безплатний мобільний телефон, яким користувалася дружина обласного воєнкома, прокурор до уваги не взяв. Судове розслідування довело, що номер було активовано 7 лютого 2006 року, тоді як день народження у Сергія Коки — 10 березня. З’ясувалося, що рахунок не поповнювався жодними ваучерами, крім тих коштів, що перераховувала щомісяця компанія «UMC», — 170 грн. 37 коп. Скільки їх надійшло більше ніж за рік, порахувати неважко — понад дві з половиною тисячі гривень. Отож суд визнав обласного воєнкома винним «адміністративно» за статтею Закону «Про боротьбу з корупцією» та наклав на нього штраф у розмірі 510 грн.