Центральна виборча комісія на своєму засіданні у четвер зареєструвала кандидатів у народні депутати, включених до виборчого списку Соціалістичної партії України. За прийняття відповідного рішення проголосувало дев’ять членів комісії, п’ятеро утрималося. Свою позицію члени комісії пояснили тим, що в них є претензії до певного пункту виборчої програми СПУ, в якому піддаються сумніву дії Президента України Віктора Ющенка.

***

На позачергових парламентських виборах 30 вересня очікується присутність близько чотирьох тисяч іноземних спостерігачів. Такий прогноз зробив міністр закордонних справ Арсеній Яценюк в ефірі «Першого національного канала». Як відомо, Україна запросила на вибори спостерігачів від ОБСЄ, ПАСЕ, СНД та Європейського парламенту.

***

У Конституційному Суді зареєстровано конституційне подання 46 народних депутатів стосовно відповідності Конституції (конституційності) Указу Президента від 5 червня №497/2007 «Про призначення позачергових виборів до Верховної Ради України у зв’язку з неповноважністю Верховної Ради України та достроковим припиненням її повноважень» із змінами, внесеними Указом Президента України від 31 липня 2007 року №675/2007. Про це повідомила прес-служба КС. Подання передано на вивчення до секретаріату КС.

***

Механічне зрівнювання заробітної плати народних депутатів із середньою по Україні не відновить справедливості. Таку думку висловив лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко під час прес-конференції у Житомирі. «Я вважаю, що народний депутат має отримувати зарплату там, де він працював до обрання у Верховну Раду», — зазначив він. Водночас Петро Симоненко зауважив, що ініціатива Партії регіонів стосовно зрівняння депутатських зарплат із середніми по країні «має право на існування, але за умови, коли представники великого бізнесу, одночасно обіймаючи депутатські посади, відмовляться від своєї власності на користь держави».

***

Міністр юстиції України Олександр ЛавриновиЧ прогнозує, що деякі політики спробують використати судову систему для впливу на підсумки дострокових парламентських виборів. Про це він заявив на брифінгу в Івано-Франківську.

***

Учора Центральна виборча комісія на своєму вечірньому засіданні мала розглянути скаргу Соціалістичної партії України про здійснення незаконної передвиборної агітації з боку блоку «Наша Україна — Народна самооборона». Про це повідомила прес-служба СПУ.

У документі вказується на «порушення з боку суб’єкта виборчого процесу блоку «Наша Україна — Народна самооборона» в частині здійснення незаконної передвиборної агітації у формі зовнішньої реклами (біг-борди) до реєстрації блоку як суб’єкта виборчого процесу». СПУ зауважує, що «ст. 65 ч. 1 Закону «Про вибори народних депутатів України» надає право розпочати передвиборну агітацію з моменту прийняття ЦВК рішення про реєстрацію кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії (блоку)».

***

Служба безпеки України разом із Центральною виборчою комісією та Генеральною прокуратурою відкривають пряму телефонну «лінію довіри», яка прийматиме інформацію від громадян про порушення під час передвиборної кампанії, а також про хід роботи виборчих комісій усіх рівнів. Про це учора повідомив голова СБУ Валентин НаливайЧенко.

***

Учора Партія вільних демократів на Х позачерговому з’їзді затвердила виборчий список кандидатів у народні депутати. Список очолив почесний голова партії, міський голова Черкас Сергій ОдариЧ. До першої десятки також увійшли: Михайло Бродський, Микола Мельниченко (екс-майор держохорони), Дмитро Видрін, Любов Стасів, Олексій Данилов, Олександр Єльяшкевич, Віктор Чумак, Андрій Юсов, Юрій Сахно. На вибори йти партія вирішила самостійно. Крім того, на з’їзді було представлено й прийнято програму ліберальних реформ вільних демократів «Чумацький шлях».

***

Учора пройшов другий етап ХХІ з’їзду Соціал-демократичної партії (об’єднаної). Щоправда, відбувався він за зачиненими дверима. Незважаючи на запрошення, журналістів на з’їзд не допустили. На момент здачі номера стало відомо, що головою СДПУ(о) обрано Юрія Загородного. Першим заступником голови партії став Ігор Шурма. Крім того, з’їзд підтримав кандидатури заступників голови СДПУ(о) Юхима Фікса та Олексія Мустафіна.

***

Громадське об`єднання «Київська Русь» має намір оскаржити рішення Центральної виборчої комісії про реєстрацію списку Прогресивної соціалістичної партії України в окружному адміністративному суді міста Києва. Про це йдеться в заяві голови ГО «Київська Русь» Ірини Мороз. Вона стверджує, що в списку ПСПУ присутні члени інших партій, хоча це не передбачено виборчим законодавством. Зокрема, на третьому місці в списку кандидатів в депутати Верховної Ради від ПСПУ, зареєстрованому ЦВК, значиться Павло Баулін як безпартійний. Водночас, зазначає І. Мороз, Баулін є лідером партії «Київська Русь», і інформація про це міститься на офіційних сайтах Міністерства юстиції і ЦВК.