Як законослухняний працівник перетворився на «систематичного порушника»

Нинішніх великих політичних скандалів наша історія не стосується. Хоча всі ознаки і політики, і скандальності в ній присутні.

Ось уже півроку не може зайняти своє робоче місце Наталя Винокурова. Маючи на руках рішення суду, а отже, і законні підстави, Наталі Петрівні не вдалося поновитися на посаді в Жовтневій райраді, звідки її незаконно звільнили у вересні 2005 року.

«Вовчий квиток» видано незаконно

Кажуть, що попередній глава цього органу місцевого самоврядування був людиною владною, тому команду, мабуть, підбирав під себе. Буквально в перші дні роботи він, за словами Наталі Винокурової, викликав її і заявив: «Я не бачу вас у своїй команді». На запитання Наталі — в чому причина невдоволення і чи є претензії по роботі, він відповів: «Претензій немає, я вас просто не бачу...»

Причепитися до кваліфікованого фахівця, думаю, було достатньо складно. Жінка пропрацювала в райраді 15 років, фактично створила в цьому органі самоврядування систему організації контролю. Система працювала злагоджено, без збоїв. І тому є підтвердження. «За результатами різних перевірок, — розповідає Винокурова, — оргконтрольний відділ називався одним із кращих серед таких в області. Люди, які перевіряли їх, ставили за приклад і організацію роботи у відділі, і саму завідувачку. Ніколи за роки праці, — продовжує Наталя Петрівна, — не отримувала зауважень, ні, тим більше, жодних стягнень.

От чому розпорядження про звільнення, з яким жінку ознайомили в день виходу на роботу після відпустки, стало для неї шоком. А формулювання яке! «За систематичне невиконання службових обов’язків». Інакше кажучи — «вовчий квиток».

У чому ж провинився працівник, і чому так швидко перетворився він із законослухняного і дисциплінованого на того, хто «систематично порушує»? Винокуровій поставили в провину відсутність контролю за ходом виконання рішення райради про повернення бюджетних коштів, витрачених на придбання продовольчого зерна в 2003 році.

Суд першої інстанції, Корабельний районний, куди звернулася Винокурова, став на сторону райради і розпорядження про звільнення визнав обґрунтованим. Але в апеляційному суді Наталя Петрівна все-таки довела свою правоту. Про що є постанова суду: апелянта на посаді поновити, незаконне розпорядження скасувати, гроші за змушений прогул стягнути.

Усі аргументи відповідача були відкинуті судом як безпідставні. І доповідні записки про невиконання посадових обов’язків були написані заднім числом, і жодної «систематичності» виявлено не було, і ніяк не доведено, що контролем за поверненням бюджетних грошей повинна була займатися Винокурова.

Загалом після півтора років судових розглядів Наталю Петрівну поновили на посаді завідувачки організаційно-контрольного відділу Жовтневої райради.

Дві правди

Нинішню раду очолює інша людина. Висуванець Партії регіонів Віктор Осипов. В одному з перших інтерв’ю для преси Віктор Володимирович заявив, що уважно підійде до підбору кадрів, не забуде про справжніх професіоналів, чесних і порядних працівників. У тому числі тих, хто був звільнений минулою владою. Можна припустити, що йшлося і про Наталю Винокурову. Тим більше, що, як каже сама Наталя, Осипов нібито пообіцяв, що питання буде вирішене позитивно.

Але, зрозуміло, без рішення суду жодні переговори і угоди не були чинні. Нарешті, з постановою апеляційного суду і бажанням приступити до роботи Наталя Петрівна приходить у райраду. Однак з’ясовується, що посади, на якій її поновив суд, не існує. А тому і працювати їй начебто ніде.

Принаймні і відділ, і посада, на яку претендує Винокурова, є. Тільки називаються вони тепер інакше. Замість існуючого у 2005-му організаційно-контрольного відділу з’явився відділ організаційно-контрольного забезпечення і взаємодії з органами місцевого самоврядування. А посаду «завідувач» замінено на «начальник».

Як стверджує голова райради, у зв’язку із змінами в структурі функції оргконтрольного відділу і посадова інструкція начальника теж сильно змінилися. І це одна з причин, з якої Винокурову не можуть узяти на її попередню посаду. Назвав мені Віктор Володимирович і другу причину: «До людини, яка нині очолює відділ, у мене претензій немає. І звільняти її заради того, щоб поновити Винокурову я не збираюся».

До цих аргументів голова райради додав і свої деякі сумніви. Наприклад, такі, — а чи справиться поновлений судом працівник з обновленими функціональними обов’язками? Адже змінилася політична ситуація, у райраду пройшли представники різних партій. Збільшився обсяг роботи в раді, сесії складні, по 20—30 питань розглядають. Що ж, і причини, і сумніви звучать цілком переконливо. Тут і турбота про працездатність райради, і про конкретну людину (нинішнього начальника відділу), і навіть певне співчуття Винокуровій присутнє.

До речі, Наталі Петрівні райрада запропонувала таки роботу. На вибір — або головним фахівцем у оргконтрольному відділі, або начальником новоствореного відділу з питань депутатської діяльності і зв’язків з політичними партіями і громадськими організаціями. Вона відмовилася. І зрозуміти її можна. Йти на посаду нижчу за рангом щонайменше некомфортно. Та й, зважаючи на те, що нинішня начальниця відділу свого часу була підлеглою Винокурової. Що стосується посади начальника нового відділу, то особливих приводів відмовлятися начебто і немає. Але тут уже справа принципу — Наталя Винокурова хоче працювати у своєму відділі і на своїй посаді. Напевно, тому що просто любить свою роботу.

До слова, певна річ, чіплятися не варто. Хоча саме слова Віктора Володимировича спантеличували мене, змусили поставити собі питання, а може, не хоче брати Винокурову на роботу? І це при тому, що Віктор Володимирович з Наталею Петрівною ніколи разом не працювали. Тому зрозуміти з першого разу не так просто. Але про цю неявну причину трохи пізніше.

Що стосується причин явних, на які посилався районний керівник, посадові інструкції і Положення про відділ старий від нового, на мій погляд, відрізняються зовсім мало. Так, додалися окремі пункти, але у цілому функції ті самі: «забезпечувати», «організовувати», «сприяти», «готувати». Що стосується сумнівів «справиться — не справиться», то адже готові прийняти на посаду начальника нового відділу! Виходить, визнають професійну компетентність?

І, зрештою, думаю, за бажання питання можна було винести на сесію. Розповісти про те, що необхідно виконати рішення суду і, наприклад, увести ту посаду, що зазначена в судовій ухвалі. Є й інші варіанти.

«Чому я це кажу?»

І от, нарешті, настав час відкрити останню причину стосовно Наталі Петрівни. У телефонній розмові з Віктором Осиповим, яка передувала нашій зустрічі, він промовив слова, що мене насторожили.

Цитую: «На цій посаді (начальник оргконтрольного відділу. — Авт.) працює інша жінка, у якої теж діти і чоловік, до речі, є. На відміну від тієї (Винокурової. — Авт.)». Ось як? Невже всі нові вимоги у зв’язку з політичною обстановкою, що змінилася, звелися до одного — чи є у кандидата на посаду чоловік?

Чесно кажучи, я вирішила, що не те почула. Тому розмову продовжила вже в кабінеті Віктора Осипова. Він підтвердив мої сумніви. Незаміжній статус службовця його дуже бентежить. Мовляв, усілякі розмови ходять, чутки.

Наталі Винокуровій трохи за сорок. Вона виховує дорослу доньку-студентку, утримує хвору маму. Цікава, струнка, молода жінка, що приділяє увагу своїй зовнішності. Тож немає сумнівів, що її помічають чоловіки. Тільки на службу це, гадаю, жодним чином не впливає. Принаймні таких фактів немає. Але є чутки... Теж аргумент! Особливо для блюстителя моральності чоловічої статі.

Певно, цей статус якось стимулює розрив з реальністю. І ось уже до професіоналізму і компетентності жінки-працівниці має додаватися чоловік? Неважливо, що кандидат у чоловіки нині пішов слабкий, незадоволений життям, інфантильний, невлаштований і питущий. Все одно, сильній і самодостатній жінці для життєвого успіху і репутації такий необхідний. Щоб начальникам спокійно було?

Прошу вибачення у Віктора Володимировича. Оскільки обіцяла не акцентувати увагу на суб’єктивно-оцінних висловленнях етичного плану. Але тут уже, вибачте, треба думати, про що розмовляєш із журналістом, та ще й при включеному диктофоні.

...Наталя Винокурова чекає на черговий суд. Поки що виконавча служба призупинила попереднє рішення про поновлення на роботі. Тепер суд має чітко вказати райраді, яким чином і на яку посаду прийняти Винокурову.

Миколаїв.

На знімку: Винокурова Наталя Петрівна.

Фото автора.