Мешканці села Малий Ключів Коломийського району надіслали звернення до Президента України Віктора Ющенка, в якому застерігають, що, у разі подальшої бездіяльності місцевої влади у врегулюванні конфлікту з громадою сусіднього селища Печеніжина, вони змушені будуть бойкотувати вибори до Верховної Ради України.

Конфлікт між громадами сіл Малий Ключів і Печеніжин —давній. Він сягає ще 50-х років минулого століття, коли радянська влада встановлювала межі не лише між селами, а й між областями та республіками, як хотіла. «Бомба» вибухнула більш ніж через півстоліття.

У листі до Президента йдеться про те, що в 2004 році до їхнього села провели газопровід. На це було витрачено 200 тисяч гривень державних коштів та 500 тисяч — громади села. Однак газопровід не здано в експлуатацію й нині. Через земельний конфлікт між селом Малий Ключів та сусіднім селищем Печеніжин. Коли газопровід уже був готовий до здавання в експлуатацію й залишалося, образно кажучи, лише повернути газовий кран на газорозподільчій підстанції, мешканці Печеніжина заявили: якщо Малий Ключів добровільно не віддасть їм землі, які за Польщі належали їхньому селищу, то газу йому не бачити.

Сталося так, що через недалекоглядність проектантів газорозподільча станція, з якої омріяний малоключівцями газ мали подавати в їхнє село, була збудована на печеніжинських землях. Тож ситуацію повністю контролювали сусіди. А вони рішуче стояли на своєму: або віддаєте землю, або газу вам не бачити.

Звісно, у цій ситуації малоключівці резонно розраховували на допомогу місцевої влади. Бо де ж це бачено таке самоправство! Однак районна влада зайняла позицію «моя хата скраю». Не виправдав надій селян і голова Івано-Франківської ОДА Роман Ткач. Мало того, з власної ініціативи голови райдержадміністрації Михайла Вінтоняка було проведено роботи зі встановлення на газопроводі задвижки для перекриття подавання газу в село.

«Якщо є проблема з межами між населеними пунктами, то це не може бути перешкодою для пуску газу до села», —резонно вважають автори звернення. Втративши надію на конструктивне розв’язання проблеми, селяни висловили на своєму сході ультиматум: «Якщо газопровід у село найближчим часом не буде здано в експлуатацію та не пущено газ, ми, жителі села Малий Ключів, залишаємо за собою право:

бойкотувати вибори до Верховної Ради;

не пустити дітей до школи з нового навчального року».

Селяни підкреслюють, що їхній бойкот — це відчай людей, які втратили надію знайти справедливість і домогтися, щоб їхні гроші, витрачені на проведення газопроводу, не були викинуті на вітер.

Івано-Франківська область.