На вулиці Дудаєва у Львові завершено ліквідацію аварійного прориву водогону. Мешканці центральної частини міста уже отримують воду, однак контроль за «поведінкою» магістралі триває.

Прокладена за часів «бабці» Австрії понад сто років тому, труба ще служитиме, адже тодішні комунікації, як визнають фахівці, надійніші за нинішні. Отже, навіть після прориву труби, що стався через корозію металу, її не мінятимуть, як повідомив директор «Львівводоканалу» Мирослав Заплатинський. Тим паче що кошти для заміни комунікацій вимірюються мільйонами.

До проривів і перманентного латання труб у Львові не звикати. Оскільки лише частина мікрорайонів міста зазвичай має воду цілодобово, а решта отримує її за графіком — вранці й увечері, «стрес» не минає для труб безслідно. Однак ця аварія була однією з найскладніших, бо прорив стався в найнижчій точці, довелося відкачувати багато води. Погодинна подача води, як коментують санітарні лікарі, таїть у собі приховану загрозу для споживачів. Коли згідно з графіком припиняється подача води і в трубах утворюється від’ємний тиск, вони можуть автоматично всмоктувати через мікротріщини небезпечні речовини з грунту. Відтак водогінну воду львів’янам радять вживати лише після кип’ятіння.

Вода у Львові — своєрідний політичний «бонус». Кожна нова команда міської влади у своїй програмі приділяє водопостачанню велику увагу. До слова, попередній міський голова мав необережність пообіцяти цілодобове водопостачання, а мешканці міста мали необережність повірити в те, що вартісну заміну комунікацій можна зробити негайно. Невиконана обіцянка болісно вдарила по авторитетові голови.

Нинішня міська влада обіцянками не розкидається, оновлення водопостачання проводять поетапно. Усі ці проблеми спричинили низьку проплату мешканців за водопостачання, вона ледь сягає 80 відсотків. Ввічливі звернення «Львівводоканалу» до споживачів змінилися суворими попередженнями: не заплатите — «відріжемо» від водогону.

Тим часом дедалі більшого розвитку набуває продаж питної води. Двічі на тиждень у двір, де я мешкаю, її привозять у цистернах з Яворівського району. Мешканці виходять у певний час із пластиковими каністрами і купують воду по 30 коп. за літр. Кожна сім’я бере водночас не менше 20—30 літрів. Такі машини регулярно курсують Львовом.