На урочистому засіданні Верховної Ради України новообраний п’ятий Президент України Петро Порошенко відповідно до статті 104 Конституції України склав присягу українському народові.

Тепер із булавою

У вщерть переповненій сесійній залі під куполом, осяяній сонцем, панував піднесений настрій. В урочистому засіданні парламенту взяли участь народні депутати України, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та члени уряду, керівники центральних органів виконавчої влади, Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко, колишні голови Верховної Ради і прем’єр-міністри, інші посадовці, голови обласних рад та держадміністрацій, предстоятелі церков і релігійних об’єднань. Багато народних обранців прийшли на інавгурацію у вишиванках. Серед високоповажних гостей — президенти, глави урядів та парламентів іноземних держав, представники Євросоюзу, ОБСЄ та інші офіційні особи (на знімку). На церемонії інавгурації також були присутні дружина Петра Порошенка Марина з молодшим сином Михайлом та його батько — Герой України Олексій Іванович Порошенко.

 

Новообраний Президент пройшов до центрального входу парламенту червоною килимовою доріжкою. На обличчі Петра Порошенка — упевненість, стриманість, але певна напруга. Уже після інавгурації психологи, аналізуючи кожен кадр, скажуть, що Порошенко — лідер, який стримує всі емоції у собі. А наразі церемонія інавгурації — як за помахом диригентської палички, чітко за протоколом.

У виконанні Національного хору імені Г. Верьовки традиційно з балкона сесійної зали пролунали Державний та Духовний Гімни України «Ще не вмерла України» та «Боже, великий, єдиний, нам Україну храни». Петро Порошенко та гості в залі підспівували хору. Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський оголосив результати позачергових виборів Президента України 25 травня 2014 року, на яких у першому турі здобув перемогу Петро Порошенко. Голова Конституційного Суду Юрій Баулін привів до присяги новообраного Президента України, повідомивши, що Порошенко виконав усі конституційні вимоги щодо несуміщення посади глави держави з іншими посадами в органах державної влади та з підприємницькою діяльністю і що немає жодних інших обставин, які унеможливлюють складання Порошенком присяги Президента.

За традицією, яку започаткували з часів Незалежності України, Петро Порошенко склав присягу Президента, поклавши руку на Конституцію та Пересопницьке Євангеліє. До сесійної зали внесли штандарт Президента України. Петро Порошенко посів місце Президента у сесійній залі та скріпив текст присяги своїм підписом. Саме це і стало моментом його вступу на посаду Президента України. П. Порошенко також підписав Указ про взяття на себе обов’язків Головнокомандувача Збройних Сил України. Голова Конституційного Суду вручив Петру Порошенку офіційні символи президентської влади — посвідчення Президента України, знак Президента України, гербову печатку та булаву (на знімку вгорі).

Ногами — в Україні, серцем — у Європі

Інавгураційну промову п’ятого Президента України депутати та гості парламенту слухали уважно. Декілька разів у залі лунали оплески, а тричі зал навіть підводився. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять Небесної Сотні та всіх, хто поліг за волю і Незалежність України. Виступ Порошенка був багатим на політичні заяви та яскраві вислови, які журналісти та політологи одразу підхопили на «цитати». Промову Порошенка вже назвали найсильнішою серед промов усіх Президентів України. На початку промови Порошенко зацитував Івана Франка про українців, як «живий вогник у сім’ї європейських народів» та Михайла Драгоманова, котрий заповідав «стояти ногами й серцем на Україні, свої голови держати в Європі». І заявив, що «настав час невідворотних позитивних змін».

Своїм найголовнішим завданням на посаді Президента Петро Порошенко назвав збереження миру та єдності України. «Я йду на посаду Президента, щоб зберегти і зміцнити єдність України, забезпечити тривалий мир і гарантувати надійну безпеку, — сказав він. — Знаю: мир — найголовніше, чого прагне сьогодні український народ. У глави держави — широкий вибір різноманітних інструментів для забезпечення територіальної цілісності України і мирного життя громадян. Повноважень і рішучості не забракне. Я не хочу війни. Я не прагну помсти. Хоча перед очима — великі жертви, принесені українським народом. Я прагну миру і доб’юся єдності України. Тому розпочинаю свою роботу з пропозиції мирного плану».

Порошенко закликав усіх, хто незаконно взяв до рук зброю, скласти її, гарантувавши у відповідь звільнення від кримінальної відповідальності тих, на чиїх руках немає крові українських воїнів та мирних людей і хто не причетний до фінансування тероризму. А також запропонував контрольований коридор для російських найманців, які захочуть повернутися додому, та започаткувати діалог з мирними громадянами України.

До співвітчизників із Донеччини та Луганщини Порошенко звернувся російською мовою. Він пообіцяв найближчим часом приїхати на Донбас із планом миру, з проектами децентралізації влади, створення робочих місць на Сході України, програми економічної реконструкції Донбасу, з перспективою інвестиції, з гарантіями вільного використання в регіоні російської мови, прав місцевих громад на свої нюанси в історичній пам’яті та релігійних традиціях. Президент заявив про готовність оголосити дострокові місцеві вибори на Донбасі.

Питання про територіальну цілісність України, наголосив Порошенко, не підлягає дискусії. Він закликав зміцнити безпеку держави та «тримати порох сухим». Серед пріоритетів в оборонній сфері Президент назвав переозброєння власними зусиллями вітчизняного військово-промислового комплексу та завантаження державними замовленнями підприємств ВПК, що дасть поштовх реіндустріалізації економіки. «Наша армія повинна стати справжньою елітою українства, — сказав П. Порошенко. — Слово генерал має асоціюватися не зі словом «корупція», а зі словом «герой». Все, від чого залежить забезпечення стійкого миру та безпеки України, ми повинні зробити своїми силами».

Президент пообіцяв використати свій дипломатичний досвід, щоб забезпечити підписання міжнародного договору на заміну Будапештському меморандуму. Такий договір має надати прямі та надійні гарантії миру та безпеки — аж до військової підтримки в разі загрози територіальній цілісності. А будь-яким агресорам, які зазіхають на кордони України, Порошенко порадив пригадати Євангельську мудрість: «Хто з мечем прийде, той від меча і загине!».

Говорячи про Крим, Порошенко наголосив, що Крим був, є і буде українським, про що він твердо заявив російському президентові. «Крим є українським. І крапка, — твердо сказав глави держави. — Ні з ким не може бути компромісу в питаннях Криму, європейського вибору і державного устрою. А все інше повинно обговорюватися і вирішуватися за столом переговорів. Будь-які спроби зовнішнього і внутрішнього поневолення українців — зустрічають і зустрінуть найрішучішу відсіч».

Окрім того, Порошенко наголосив на відданості ідеї парламентсько-президентської республіки, потребі перезавантаження влади та дочасних парламентських виборів. За його словами, значну частину повноважень вже зараз треба делегувати з центру місцевим органам влади, а реформу щодо децентралізації розпочати вже цього року змінами до Конституції. Новообрані місцеві ради отримають нові повноваження. «Але Україна була, є й буде унітарною державою, — підкреслив Президент. — Марення про федерацію не має ґрунту в Україні».

Важливою частиною промови Президента став і євроінтеграційний напрямок. Петро Порошенко висловився за якнайшвидше підписання економічної частини угоди про Асоціацію між Україною та ЄС та якнайшвидше запровадження безвізового режиму для України з ЄС, щоб уже з січня 2015 року українці мали змогу подорожувати без віз. «Моя ручка — вже в руках, і як тільки ЄС ухвалить відповідне рішення, підпис українського Президента миттєво з’явиться під цим доленосним документом», — запевнив Порошенко.

Насамкінець Петро Порошенко відзначив, що народ своє вагоме слово сказав — під час революційних подій, спротиву агресії та виборів. Тепер — черга за владою. Президент заявив, що простягає руку миру всім, хто подав голос за нього, і тим, хто не голосував».

Після завершення урочистого засідання Верховної Ради Президент України виходив із сесійної зали вже усміхненим. На Софійській площі відбулася ще одна урочиста церемонія — підняття прапора Президента України та представлення командувачів видами Збройних Сил України (на знімку внизу). Після цього пролунав військовий салют на честь пам’яті загиблої Небесної сотні та відбувся молебень. А на дзвіниці Софії Київської забили у дзвони.

 

Прощавай, зброє!

Під час інавгурації п’ятого Президента України всі уважно, затаївши подих, на власні очі або з екранів телевізорів спостерігали за кожним кроком і жестом Петра Порошенка, намагаючись угледіти якісь «знаки згори», які мали місце під час вступу на посаду попередніх президентів. Скажімо, Віктор Ющенко на церемонії інавгурації довго не міг запустити в небо голубів, що потім розтлумачили, як різке падіння його рейтингу. А коли Віктор Янукович входив до парламенту, перед ним зачинилися двері, що й ознаменувало його передчасний відхід від влади. У Петра Порошенка також трапилися дві символічні події — перед входом до парламенту один із солдатів почесної варти випустив із рук карабін, бо йому на сонці стало зле. На виході з парламенту Петро Олексійович поцікавився у почесної варти станом здоров’я солдата. Цей випадок аналітики вже назвали символічним — мовляв, «Прощавай, зброє!», як у Хемінгуея, а отже, — скоро кінець війні. У день інавгурації у родині Порошенків відбулася ще одна приємна подія — Петро Порошенко в один день став не лише Президентом, а і дідом. У його старшого сина Олексія, депутата Вінницької обласної ради, народився син. Під час отримання президентських символів Порошенко був стриманим, посвідчення Президента до кишені не сховав, а булавою не махав, лише одним жестом руки підняв її прямо поперед себе.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ та Олександра КЛИМЕНКА.