Є перемога, але і запитань чимало

«Сараєво» (Боснія і Герцеговина) — «Динамо» (Україна, Київ). 0:1. Гол: Шацьких, 13.

«Сараєво»: Алаїм, Башич, Шараба, Мілошевич, Мухаремович, Джакмич, Груїч, Максимович, Бучан (Туркович, 58), Хаджич (Рапун, 46), Рашич (Мешич, 66). Тренер — Гусреф Мусемич.

«Динамо»: Шовковський, Діакате, Ребров (Бангура, 83), Корреа, Майкл, Шацьких (Клебер, 67), Михалик, Гусєв (Нінкович, 63), Несмачний, Гавранчич, Маркович. Тренер — Анатолій Дем’яненко.

Попереджено: Михалика, 46, Діакате, 53, Мухаремовича, 60, Максимовича, 90+1.

Арбітр — Алон Єфет (Ізраїль).

15 серпня. Сараєво. Стадіон «Асім Ферхатович». 27 градусів. 25 000 глядачів.

Київське «Динамо», котре поки що не може похвалитися яскравими виступами на старті чемпіонату країни, виграло перший поєдинок на виїзді кваліфікації Ліги чемпіонів. І це саме по собі, погодьтеся, досить приємний факт. Інша річ — гра команди, котру вона продемонструвала в столиці Боснії та Герцеговини, поки що викликає чимало запитань.

Одразу після сараєвського протистояння президент ФК «Динамо» Ігор Суркіс сказав кореспондентові «Голосу України», що він не так задоволений грою команди, як результатом. Втім, найбільше його тішить те, що динамівці не пропустили в гостях.

Справді, виступ нашого чемпіона показав, що він ще далекий від своєї найліпшої форми. Перемога в Сараєво на легендарній арені, де відбувалося відкриття і закриття зимової Олімпіади-1984, свідчить скоріше про посередній рівень боснійського клубу, а не про міць київського. Та хоч би там що, а кияни впоралися з кількома завданнями. По-перше, виграли, і тепер їм має бути легше в домашньому поєдинку. По-друге, очки в клубний рейтинг УЄФА для України поклали.

У першій половині матчу «Динамо» повністю переграло боснійців, які, пропустивши м’яча в дебюті, ще більше знітилися. Що не кажи, а «Динамо» для них —величезний авторитет. Лише під кінець зустрічі боснійський клуб створив кілька загроз воротам Шовковського.

Після матчу нам повідомили, що в Україні через технічні неполадки під час телетрансляції не побачили забитого м’яча. А було це, повірте, доволі яскраве видовище. Динамівці провели швидку атаку, під час якої Майкл прострілив у карний майданчик «Сараєво» і Шацьких, котрий блискавично вискочив сам на сам із Алаїмом, не зволікаючи, потужно і ефектно пробив у ворота.

Ще до перерви динамівці принаймні ще двічі могли забити. На 24-й хвилині Гусєв в чудовій ситуації зіграв надто прямолінійно і влучив у воротаря. А потім Майкл (35-а) не зміг обвести стража воріт суперника.

У другому таймі «Динамо» помітно збавило оберти. Декому здалося, що наші футболісти розслабилися. Але Анатолій Дем’яненко після матчу переконував мене, що, навпаки, вони почувалися дещо затиснутими.

На 72-й хвилині «Динамо» могло пропустити, прогавивши швидку контратаку господарів. Туркович потужно пробив метрів з дванадцяти під поперечину. Здавалося, бути біді. Але нашу команду врятував Шовковський, котрий чудово зреагував на той сильний «постріл».

На останніх хвилинах мусив забити Майкл. Але спершу бразилець влучив у бокову стійку. Після цього м’яч опинився у Бангури, який також не зумів влучити з близької відстані. Знову м’ячем заволодів Майкл, і того разу з кількох метрів не вразив ціль.

Після зустрічі Анатолій Дем’яненко провів коротеньку прес-конференцію.

— Як і очікувалося, — сказав він у своєму коментарі, — «Сараєво» обрало тактику гри від оборони з контратаками. Отже, ми готувалися до такого перебігу подій. Але не скористалися купою моментів. Перемога на чужому полі — то добре. Але це тільки половина завдання. Треба успішно зіграти в Києві, де буде підбито підсумок нашого протистояння.

Мені особливо неприємно, що наша команда цього разу не могла швидко переходити від оборони до атаки.

— Чого нового чекаєте від «Сараєво» в Києві 29 серпня? Можливо, якихось сюрпризів?

— Навіть не сумніваюся, що босняки битимуться з усіх сил і на нашому полі. Тому нам треба бути особливо пильними і уважними. І не помилятися так багато, як оце сьогодні...

Віктор БРАНИЦЬКИЙ (із Сараєво).

Дякуємо керівництву ФК «Динамо» за допомогу в організації цього репортажу.

Фото Андрія ЛУКАЦЬКОГО (ФК «Динамо»).

Лише результати

Футбол. Ліга чемпіонів. Третій відбірний раунд. 15 серпня. «Севілья» (Іспанія) — АЄК (Греція). 2:0. «Тулуза» (Франція) — «Ліверпуль» (Англія). 0:1. «Фенербахче» (Туреччина) — «Андерлехт» (Бельгія). 1:0. «Спарта» (Чехія) — «Арсенал» (Англія). 0:2. «Цюріх» (Швейцарія) — «Бешикташ» (Туреччина). 1:1. БАТЕ (Білорусь) — «Стяуа» (Румунія). 2:2. «Тампере-Юнайтед» (Фінляндія) — «Русенборг» (Норвегія). 0:3. «Спартак» (Росія, Москва) — «Селтік» (Шотландія). 1:1. «Вердер» (Німеччина) — «Динамо» (Хорватія). 2:1. «Аякс» (Нідерланди) — «Славія» (Чехія). 0:1.

«Зальцбург» (Австрія) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 1:0. Гол: Циклер, 10 (п).

«Зальцбург»: Огс, Дудич, Карбоні, Ковач, Циклер (Локвенц, 86), Фонлантен (Пітак, 90), Міямото, Штайнхефер, Секагья, Ляйтгеб, Ауфхаузер. Тренер — Джовані Трапаттоні.

«Шахтар»: П’ятов, Дуляй, Кучер, Фернандіньо, Жадсон (Лукич, 70), Ілсіньо (Левандовський, 82), Гладкий, Брандау (Лукареллі, 74), Рац, Чигринський, Срна. Тренер — Мірча Луческу.

Попереджено: Ауфхаузера, 35, Срну, 37, Ковача, 49, Дудича, 51, Ілсіньо, 52, Жиклера, 65. Арбітр — Дамір Скоміне (Словенія).

Зальцбург. Стадіон «Вальс-Зіценгайм».

Невідомо, яким був би результат цієї зустрічі, якби «Шахтар» не «привіз» собі гол. При подачі кутового Чигринський у своєму штрафному майданчику вистрибнув вище за всіх, але відбив м’яча рукою. Зрозуміло, арбітр призначив пенальті. Досвідчений Циклер вдарив у нижній кут воріт, і П’ятову не вистачило якихось міліметрів, щоб парирувати удар.

Тепер залишається надія на те, що вдома 29 серпня «Шахтар» таки надолужить згаяне.