Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатів у народні депутати від Блоку Юлії Тимошенко. За таке рішення проголосували всі 14 присутніх членів ЦВК. Кандидатами зареєстровані 450 осіб, включених до списку. Як відомо, 14 серпня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив скаргу БЮТ і зобов’язав ЦВК повторно розглянути питання про реєстрацію кандидатів у народні депутати від БЮТ.

* * *

Сьогодні на Софіївській площі стартує всеукраїнський агітаційний тур Блоку «Наша Україна — Народна самооборона». Зранку автобуси з лідером Юрієм Луценком та іншими представниками блоку виїдуть у регіони України. У старті туру, котрий відбудеться під гаслом «Для людей, а не для політиків» і розпочнеться з Сумщини, візьме участь перша п’ятірка блоку: Юрій Луценко, В’ячеслав Кириленко, Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко та Микола Катеринчук.

* * *

Для того щоб реально боротися з корупцією, Компартія пропонує запровадити в Україні всенародне обрання та звільнення суддів. Про це заявив лідер комуністів Петро Симоненко, виступаючи перед виборцями у Вінниці. «Сьогодні, якщо ти скоїв злочин, але прийшов до суду й заплатив хабара, тебе можуть визнати невинним», — наголосив лідер КПУ. Петро Симоненко переконаний, що «чинна судова система породжує корупцію».

* * *

Учора міжпартійний з’їзд Української селянської демократичної партії, Партії відродження села та Народної партії «Нова Україна» створив Селянський блок «Аграрна Україна». Крім того, на з’їзді висунули кандидатів у народні депутати до Верховної Ради на позачергових виборах 30 вересня 2007 р.

* * *

Сьогодні відбудеться X позачерговий з’їзд Партії вільних демократів, де буде презентовано стратегію, дано оцінку політичної ситуації у державі; затверджено передвиборну програму партії і список кандидатів у народні депутати на дострокових виборах до Верховної Ради України. А міжпартійний з’їзд виборчого блоку «Вільні демократичні вибори за народ України» також сьогодні висуватиме кандидатів у народні депутати України.

* * *

«Політичні трансформери наступають! Що ближче вибори, то лівішими стають обіцянки правих партій», — заявив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, презентуючи вчора дослідження «Аналіз діяльності парламентських партій протягом 2002—2007 років щодо ухвалення рішень з економічних та соціальних питань». За словами Віталія Кулика, «спочатку партії голосують за приватизацію стратегічних «Укртелекому» і «Укрзалізниці», створюючи безробіття, розширюють права роботодавців аж до закріпачення найманих працівників. Підвищують тарифи, прирікаючи частину суспільства на жебрацтво. А перед виборами наперебій пропонують створити «соціальний рай» вже сьогодні». Але як тільки ці само партії потрапляють до парламенту, про обіцянки забувають. А найрозповсюдженішими серед громадян напередодні виборів є побоювання зростання цін, особливо на газ, після 30 вересня (80 відсотків), збільшення безробіття (65), зростання злочинності (44), екологічні та техногенні катастрофи (35). Фахівці ЦДПГС з’ясували, що 65 відсотків опитаних прихильників Партії регіонів побоюються створення широкої коаліції з помаранчевими силами і можуть змінити свій електоральний вибір останньої секунди на користь КПУ та інших партій. А половина опитаних прихильників НУ-НС найбільше побоюються коаліції з регіоналами. Вони також можуть передумати у день голосування на користь БЮТ та інших дрібніших партій.

* * *

А вчора «Наша Україна—Народна самооборона» презентувала законопроект про зміни до Конституції України в частині скасування депутатської недоторканності. Документ представив його автор, народний депутат Верховної Ради України V скликання Микола Оніщук. Запропонований ним документ ліквідує інституцію неможливості притягнення народних депутатів до кримінальної відповідальності.

* * *

Окружний адміністративний суд Києва відмовив у задоволенні позову СПУ до Центральної виборчої комісії, в якому партія просить суд скасувати постанову ЦВК про формування окружних виборчих комісій. Нагадаємо, днями суд відмовив соціалістам у задоволенні позовної заяви про заборону представникам БЮТ і «Нашої України» брати участь у формуванні окружних виборчих комісій. Після цього ЦВК прийняла постанову про формування ОВК, а СПУ звернулася до суду з проханням скасувати зазначену постанову.

Соціалістична партія України, як заявив її представник у суді Сергій Бойко, планує оскаржити у Вищому адміністративному суді вчорашнє рішення Окружного адміністративного суду Києва.

* * *

Блок «Український регіональний актив» звернеться до суду з приводу обмеження партій у формуванні виборчих комісій. Про це вчора повідомила лідер блоку Людмила Супрун. За її словами, позов стосуватиметься обмеження права брати участь у формуванні виборчих комісій усіх партій, крім представлених у Верховній Раді попереднього скликання. Вона відзначила, що це суперечить Конституції, тому що в основному документі держави записано, що всі суб’єкти виборчого процесу мають рівні права.

Крім того, блок звернеться до суду з приводу відновлення права громадян України голосувати за кордоном без установлення на консульський облік.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.