Голова Верховної Ради Олександр Мороз узяв участь у роботі сесії Житомирської обласної ради. На ній він опинився в тій само атмосфері, до якої вже звик у парламенті: політичне протистояння, взаємні звинувачення. Було навіть прийнято звернення депутатів до міліції, щоб допомогла відновити трансляцію роботи сесії на площі перед облрадою, де під своїми прапорами зібралися численні представники протилежних політичних сил, — цю трансляцію, як було сказано, перервали представники БЮТ.

Сесія мала розглянути блок прагматичних питань: хід виконання програми економічного і соціального розвитку області за перше півріччя та внесення змін до обласного бюджету на 2007 рік. Про те, що без протистояння не обійдеться, стало зрозуміло ще до сесії. Представники «Нашої України» та БЮТ бойкотували засідання постійної комісії з питань бюджету та комунальної власності. Не зареєструвалися вони і на сесії, а почали озвучувати свої вимоги.

Суть конфлікту проста. Дев’ять депутатів фракції БЮТ відмовилися виконувати вказівки партійних лідерів, з якими вони були не згодні. Їх вирішили позбавити депутатських мандатів. Подібне сталося у фракції «Нашої України»: п’ятеро її представників виділилися в окрему фракцію ХДС. Тут теж протистояння з приводу позбавлення їх депутатських мандатів, що стосується, до речі, і голови обласної ради Ірини Синявської. Далі — плутана історія з ТВК, судами, партійними з’їздами. Обидві сторони на сесії, оперуючи документами, доводили свою правоту.

Свої міркування виклав і голова ОДА Юрій Павленко. На його думку, в залі перебувають люди, яких уже позбавлено мандатів, тому сесія неправомочна — і він залишив зал засідань, як і депутати від БЮТ і «Нашої України». Далі сесія продовжила роботу в спокійному режимі.

— Те, що тут спостерігається проекція київської ситуації, не викликає сумніву, — сказав про це Олександр Мороз. — Сценарій той самий.

Він висловив переконання, що необхідно скасувати норми закону про імперативний мандат депутатів місцевих рад. Нинішня ситуація, вважає він, — це збиткування над совісними людьми, спроба перекласти на суспільство відповідальність за бездіяльність або нездатність керівництва тієї чи іншої політичної сили добирати людей для включення до партійних списків. Тому необхідно прийняти закон, проект якого підготував Сергій Головатий, який усуне «ту авантюру, що її провела у Верховній Раді фракція БЮТ», коли добилася прийняття закону про імперативний мандат.

Олександр Мороз також переконаний, що потрібно вдосконалити систему виборів і поєднати партійну систему з прив’язкою депутата до округу.

Те, що ми бачимо в Житомирі, продовжував Голова Верховної Ради, ще раз переконує в тому, що необхідно продовжити політреформу. Суспільству потрібні стабільність, довіра до влади, робота влади на благо суспільства. Люди відчувають, що є випередження зростання реальних доходів над інфляцією. То треба втримати цю ситуацію, розвивати суспільство. А не займатися політичною тріскотнею і політичним протистоянням. Зокрема, для того, щоб скасувати депутатську недоторканність та пільги, потрібні не мітинги і збір підписів за проведення референдуму, — досить просто проголосувати в сесійному залі. Потрібно внести зміни до Конституції, щоб зняти напруження, яке виникло останнім часом, і остаточно визначитися: створюємо ми в себе європейську модель управління чи «будуємо тут Середню Азію».

Олександр Мороз переконаний, що позачергову сесію Верховної Ради треба скликати вже для того, щоб дати оцінку діяльності судів. Бо, на його думку, їх намагаються використати ті, хто називає себе опозицією, готуючись насправді не до виборів, а до їх фальсифікації, зокрема і з допомогою судів.

Голова Верховної Ради закликав зробити все, щоб справді можна було довіряти структурам, створеним для проведення виборів, і поставити крапку в протистоянні. Дострокові вибори, повторив він свою думку, — це авантюра, шкідлива для суспільства. Але якщо немає іншого виходу, давайте пройдемо їх так, щоб поставити крапку над намаганнями топтатися по Конституції.

Під час засідання одинадцятої сесії Житомирської обласної ради V скликання. У президії: голова Житомирської обласної ради Ірина Синявська, Голова Верховної Ради України Олександр Мороз, на трибуні депутат від фракції «НУ» Анатолій Фещенко.