Минулого вівторка Окружний адміністративний суд Києва зобов’язав Центрвиборчком розглянути подання Блоку Юлії Тимошенко.

Самої ухвали, як зазначив в інтерв’ю «Голосу України» член ЦВК Михайло Охендовський, комісія не має, а дізналася про неї із повідомлень засобів масової інформації.

— Остаточне рішення 15 членів ЦВК ухвалять колегіально. Однак особисто я позицію Окружного адміністративного суду вітаю, оскільки вона дає підстави для реєстрації кандидатів у народні депутати від БЮТ, — сказав він.

Утім, за словами М. Охендовського, рішення суду набере чинності після 16 серпня, а протягом двох днів Центрвиборчком може подати апеляційну скаргу. Водночас, не виключено, що впродовж двох днів комісія зареєструє БЮТ. Поки зберігається інтрига, деякі представники ЦВК вельми стримані у своїх коментарях і не хочуть спілкуватися з журналістами через «брак часу» і «важливі наради з керівництвом».

* * *

Директор центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко не виключає, що прецедент із нереєстрацією ЦВК списків БЮТ може бути використаний надалі для зміни результатів майбутніх виборів. «Я не виключаю того, що, можливо, мета цього скандалу створити прецедент — що рішення ЦВК можна буде скасовувати або коригувати за допомогою адмінсуду, а це вже підміна статусу і повноважень ЦВК», — сказав політолог. За його словами, можливо, подібний прецедент створюється, щоб повернутися до нього вже після виборів і в такий спосіб вплинути на результати виборів, або навіть на саму легітимність цих виборів.

* * *

Блок «Наша Україна—Народна самооборона» має намір оскаржити у суді постанову ЦВК щодо голосування вдома. Про це повідомив заступник голови штабу блоку з юридичних питань Микола Оніщук. «У нас негативне ставлення до постанови ЦВК, якою затверджено форму заяви про голосування на дому. Центрвиборчком не виконав положення закону про внесення змін до закону про вибори народних депутатів, який передбачав, що голосування вдома є винятковою формою волевиявлення громадян і стосується тих виборців, які за станом здоров’я не можуть у день голосовання особисто прийти до виборчих дільниць», — наголосив «нашоукраїнець». За словами Миколи Оніщука, рішення ЦВК дозволяє проводити голосування на дому, котре, як відомо, не є таємним, без зазначення причин.

* * *

Партія «Громада» звернулася до глави Організації з безпеки та співробітництва в Європі Мігеля Анхеля Моратііноса з проханням посприяти лідеру партії Павлу Лазаренку в реєстрації кандидатом у народні депутати Верховної Ради. Партія просить спостерігачів ОБСЄ звернути увагу на незаконність дій Центральної виборчої комісії з недопущення реєстрації Лазаренка кандидатом у депутати. «Просимо використати усі передбачені статутом ОБСЄ засоби для виправлення ситуації з порушенням прав виборців Блоку Лазаренка», — йдеться у зверненні.

* * *

У Чернігівській області почала діяти робоча група зі сприяння проведенню позачергових виборів до Верховної Ради, повідомив на першій прес-конференції прес-центру «Вибори-2007» заступник голови облдержадміністрації Володимир Приходько. За її підрахунками, 31 120 виборців Чернігівщини потребують підвезення до виборчих дільниць або доставки скриньок для голосування вдома. Вирішуватимуть цю проблему за допомогою шкільних автобусів. Проведений моніторинг 64 відсотків виборчих дільниць показав, що вони мають 3254 великі скриньки та 2208 малих скриньок для голосування, що зменшить витрати на проведення виборів. Найближчим часом буде закуплено по 28 комп’ютерів на кожну окружну дільницю. Після виборів вони будуть передані місцевим адміністраціям, які нині займаються складанням списків виборців.

* * *

Районні адміністрації Києва не мають своїх дільниць для проведення виборів. Про це вчора заявив на прес-конференції в «РБК-Україна» голова Шевченківської районної адміністрації Віктор Пилипишин. До того ж багато питань, які пов’язані з організацією місцевих виборів, не врегульовані на організаційному рівні. Основний тягар фінансування поточної виборчої кампанії, за його словами, ляже на місцеві бюджети. В. Пилипишин також зазначив, що кількість виборців у столиці становить близько 1,8 млн. осіб, проте багато з тих, хто мешкає в Києві, не зареєстровані.

А в. о. заступника голови КМДА Володимир Головач заявив, що Київська міська державна адміністрація виконала вимоги законодавства, указ Президента і постанови Кабміну про створення регіональної групи та груп обліку виборців. «Київрада прийняла рішення від 26 червня про київський міський регіональний орган. Сума на його фінансування — 2,5 млн. грн., це на сьогодні, можливо, її буде збільшено», — повідомив він. Крім того, КМДА передала робочим групам обліку виборців комп’ютери та оргтехніку — 41 ПК, один потужний сервер, 42 монітори тощо.

* * *

«Відмовившись від недоторканності і пільг для всіх високопосадовців, українські політики на нинішніх виборах здатні створити прецедент, виконавши передвиборні обіцянки ще до дня голосування». На цьому наголосив на прес-конференції у Вінниці лідер комуністів Петро Симоненко.

* * *

Блок Юлії Тимошенко вважає заяву Віктора Януковича про його готовність скасувати недоторканність для вищих посадових осіб держави, депутатів та суддів — звичайним піаром. Блок Юлії Тимошенко нагадує Януковичу, що фракція БЮТ у Верховній Раді V скликання чотири рази намагалася вирішити питання скасування депутатської недоторканності і ставила відповідний проект на голосування. Але жодного разу фракція Партії регіонів не дала за це рішення жодного голосу.

* * *

Блок «Наша Україна — Народна самооборона» під час виборчої кампанії із позачергових парламентських виборів у Києві критикуватиме міську владу і акцентуватиме увагу на створенні коаліції з БЮТ. Про це заявив керівник київського виборчого штабу «НУ—НС» Микола Катеринчук, виступаючи під час «круглого столу» на тему: «Особливості організації і проведення позачергових виборів народних депутатів у Києві». Зокрема, за його словами, блок «НУ—НС» наполягатиме на проведенні позачергових виборів Київського міського голови і пропонуватиме свої шляхи вирішення проблем киян.

* * *

Міністерство закордонних справ цілком готове до виборів у закордонному виборчому окрузі й уже сформувало перелік членів виборчих комісій у 115 закордонних виборчих дільницях. Про це повідомив міністр закордонних справ Арсеній Яценюк.

За його словами, міністерство також звернулося до ЦВК із проханням підготувати спільне роз’яснення про порядок голосування українських громадян за межами країни.

Міністр відзначив, що в МЗС створено комітет з виборів. «Я спеціально не призначив себе керівником, щоб потім мене не обвинувачували в адміністративному тиску. Ним керує перший заступник», — додав він.

* * *

Головною інтригою нинішнього виборчого процесу може стати його незавершеність. Так вважають експерти Агентства моделювання ситуацій. «Виборчий процес може не закінчитися у вересні і, навіть, у жовтні», — заявив учора на прес-конференції в Києві науковий керівник проектів АМС Валентин Якушик. За його словами, причиною цього є недосконала законодавча база.

* * *

Якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчої неділі, тривідсотковий бар’єр подолали б чотири політичні сили: Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко, блок «Наша Україна—Народна самооборона» та Комуністична партія.

Такі дані опитування оприлюднив Центр соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір».

За Партію регіонів готові проголосувати 26,3% респондентів, за БЮТ — 21,4% , за блок «НУ—НС» — 14,1% , за КПУ — 4,7% .

Блок Литвина згідно з результатами опитування набрав 2,8% голосів виборців, Соціалістична партія — 1,1% , Прогресивна Соціалістична партія — 0,7% голосів.

5,6% респондентів збираються голосувати за інші партії, 9,3% громадян не змогли відповісти на запитання, 3,7% опитаних голосуватимуть проти всіх. А 10,2% виборців узагалі не збираються йти на дільниці.