Люстрація чиновників допоможе боротися з корупцією. Про це на вчорашньому брифінгу заявив голова Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинність і корупцією Віктор Чумак.
Дуже важливо, за його словами, на яких засадах і принципах формуватиметься Антикорупційне бюро. Якщо до нього входитимуть працівники міліції, податкової служби, СБУ, прокуратури, тоді в новому органі отримаємо старі кадри із старими професійними деформаціями. Тому, вважає він, жодної людини з правоохоронної системи в новому органі не повинно бути. Це має бути структура з новою культурою правоохоронної діяльності.
Нині, зазначив народний обранець, у парламенті важко знайти голоси за законопроект про Антикорупційне бюро. Саме наявність альтернативних законопроектів робить це неможливим. Тому шукатимемо можливість відкликати всі законопроекти. «Буде внесений один законопроект або від уряду, або від Президента. Тоді будуть голоси і певна консолідація», — зазначив В. Чумак.
У свою чергу заступник міністра юстиції Руслан Рябошапка повідомив, що новий законопроект про запобігання корупції передбачає створення спеціального превентивного антикорупційного органу, який контролюватиме протидію конфлікту інтересів чиновників. Цей документ, розміщений на сайті Мін’юсту, нині обговорюється в експертному середовищі та згодом буде поданий до парламенту. Такий колегіальний орган, за його словами, складатиметься з п’яти членів, які контролюватимуть чиновників.
Виконавчий директор Transparency Іnternatіonal Україна Олексій Хмара повідомив, що згідно з новою редакцією законопроекту, всі декларації подаватимуться в онлайн-режимі. Чиновники декларуватимуть не тільки майно і статки, а й інтереси. Зокрема, вказуватимуть — членами якої політичної сили є, якими акціями володіють, де раніше працювали, з ким мають зв’язки тощо.
Ці всі дані будуть доступні для великого загалу. За неподання декларації, брехню передбачена адміністративна відповідальність (кілька тисяч гривень штрафу і дисциплінарні стягнення, включаючи можливість позбавлення роботи). Всі декларації перевірятимуться. «Отже, ми пропонуємо правову люстрацію українських кадрів», — резюмував О. Хмара.