Учора Голова Верховної Ради України Олександр Мороз зустрівся з представниками органів місцевого самоврядування Глибоцького району Чернівецької області.

У ході зустрічі глава парламенту окреслив завдання, що стоять перед представницькою владою на місцях. Серед головних О. Мороз назвав, зокрема, необхідність «суттєво децентралізувати» владу, перенісши її на місця, надавши відповідні повноваження місцевим радам.

О. Мороз наголосив, що децентралізація влади, розширення її повноважень на місцях сприятиме передусім наповненню місцевих бюджетів, раціональному розподілу та витрачанню бюджетних коштів.

Говорячи про нинішню ситуацію, він зазначив, що «це ненормально, коли більшість населених пунктів України є дотаційними», в той час як їхні підприємства забезпечують значні надходження до державного бюджету. «Треба обов’язково переглянути законодавство про бюджетну систему», — сказав О. Мороз.

«Сьогодні від вас нічого не залежить, а якби був інструмент, ви б самі шукали, як працювати ефективніше», — сказав Голова Верховної Ради України, маючи на увазі необхідність перегляду бюджетних відносин у державі.

О. Мороз також зупинився на темі виборів. На думку Голови Верховної Ради України, необхідно поєднати вибори за партійними списками із закріпленням кожного кандидата у депутати за конкретним виборчим округом, територіальною громадою. При цьому він висловив переконання, що наступні чергові парламентські вибори відбудуться за такою схемою. О. Мороз назвав справедливим, що за такої системи депутатом від партії стає той, хто отримує найбільше голосів у певному окрузі.

Глава парламенту наголосив, що в Україні треба ліквідувати двовладдя на місцях, скасувавши районні державні адміністрації.

О. Мороз висловився категорично проти запровадження імперативного мандата для депутатів місцевих рад. «Я глибоко переконаний, що імперативний мандат для депутатів місцевих рад — річ неприпустима. Адже депутат насамперед відповідає перед виборцями, а потім перед політичною партією», — зазначив він.

Голова Верховної Ради України відповів на низку запитань учасників зустрічі щодо актуальних проблем місцевого самоврядування. Зокрема, торкаючись «земельного питання», він наголосив, що «для ефективної роботи на землі» необхідно створити відповідні умови на законодавчому рівні, а також забезпечити стабільність влади.

У контексті нинішньої політичної ситуації О. Мороз висловився проти можливості проведення виборів до місцевих органів влади одночасно із позачерговими парламентськими виборами. На його переконання, проведенню місцевих виборів має передувати внесення змін до Конституції України, які передбачають нові функції представницьких органів влади, та ухвалення низки законодавчих актів.

На завершення зустрічі О. Мороз закликав учасників докласти всіх зусиль для піднесення ролі місцевого самоврядування та перенесення влади на місця.

Прес-служба Верховної Ради.