У запалі політичних перегонів несподівано випливла непомічена «деталь»: нині кандидати в народні депутати не зобов’язані оприлюднювати податкові декларації про доходи, що досі було неодмінною вимогою. Невже така важлива демократична норма цього разу «загубилася»?

Не загубилася: коли Президент на кілька днів призупинив другий указ про розпуск Верховної Ради, то парламентарії 1—2 червня повернулися у сесійний зал, щоб ухвалити зміни до Закону «Про вибори народних депутатів», без чого позачергові вибори не могли відбутися. Саме тоді 252 народні обранці проголосували за пункт 6 ст. 102: «При проведенні позачергових виборів депутатів декларація про майно та доходи кандидата для його реєстрації до Центральної виборчої комісії не подається». Більшість від БЮТу і «Нашої України» участі в голосуванні не брали, але й не здійняли галасу, як це зазвичай буває.

Можна сказати, що не помітили, а можна — що заплющили очі на вигідну всім політичним силам ухвалу. Можна також дійти висновку, що рішення з’явилося після нічних і негласних домовленостей Президента і лідерів політичних сил 27 травня. Принаймні подальший розвиток подій у цьому переконує.

Отже, для участі в позачергових виборах кандидати в народні депутати вже не зобов’язані оприлюднювати свої доходи та майно: політика політикою, а власне добро дорожче: ніхто не бажає, щоб про їхні справжні статки дізналися виборці. Особливо лідери партій, котрі намагаються переконати нас у начебто притаманних їм мало не ангельських чеснотах.

Ми вже звикли до наших офіційних мільйонерів, які й не приховують, що багаті. А от політики, котрі з телеекранів і трибун майданів намагаються переконати виборців, що живуть так само, як народ, — інша справа. Досі вони бодай намагалися викрутитися, складаючи декларації про доходи, ознайомлюючись з якими пересічний громадянин ладен був поділитися з ними останньою гривнею. Щоправда, не таємниця: маючи зарплатню в кілька тисяч гривень, можновладці хизуються мільйонними банківськими рахунками, живуть у розкішних міських квартирах і заміських маєтках вартістю в кільканадцять мільйонів доларів, мають по кілька автомобілів найдорожчих марок.

Утім, досі чомусь ніхто не насмілився звірити їхні доходи з витратами. Але принаймні була така, нехай і гіпотетична можливість, що доскіпливі члени ЦВК усе-таки помітять невідповідність податкової декларації реальним доходам. У цьому разі кандидата можливо зняти з виборчих перегонів, у чому, передовсім, зацікавлені політичні опоненти, які могли б одержати додаткове місце у виборчому списку.

Але навіть це політиків усіх партійних кольорів не спокусило. Адже й представники правлячої коаліції, і їхні непримиренні опоненти цього разу мають спільний інтерес: приховати від виборців свої справжні доходи та джерела їх надходження, що вдалося. А коли так, то їм нині дуже зручно проголошувати гасла про позбавлення одне одного депутатської недоторканності та привілеїв...