Із досьє «Голосу України»:

Олег Мандюк народився 1960 р. у Львові. Закінчив економічний факультет Національного університету «Львівська політехніка». Працював у системі агропрому, з 1986 р. — у приватному бізнесі. Нині як підприємець займається будівництвом житла і ресторанним бізнесом. Депутат Львівської обласної ради, очолює фракцію «Наша Україна». Одружений, виховує трьох дітей.

— Олеже Семеновичу, в нашій області, як ніде, ключові посади — голови ОДА, голови облради, міського голови Львова — обіймають члени партії НСНУ.

— Це накладає особливу відповідальність на формування партійних осередків. У міській організації відбір суворий. Ми не беремо всіх охочих. З кожним претендентом відбувається серйозна розмова на президії. Багатьом відмовляли. Ми не виносимо «сміття з хати». Всі питання вирішуємо на партійному рівні.

— Ви є також членом комітету підприємців Львівщини. Які його повноваження і вплив у регіоні?

— Це об’єднання — проукраїнське, прогресивне, яке прагне захищати інтереси підприємців, бере активну участь у громадському і господарському житті регіону, адресує органам влади конструктивні пропозиції. У нас є представники різних політичних сил, окрім ідеологічно чужих. Вступ — також через комісію, членом котрої я є. Вимоги суворі. Найголовніше — моральність. Розумію, що тут є певний суб’єктивізм, але багатьох людей ми не прийняли, бо знали їхній шлях у бізнесі. Ключовим є питання того само хабарництва. На жаль, навіть колеги-депутати казали мені: «Ти маєш за що жити, а ми...» Я цієї відповіді — як виправдання хабарництва — не сприймаю. Іди і працюй, заробляй. Я створив сім’ю в 19 років. Коли мені потрібні були гроші, не цурався ніякої праці. Мав старенький автомобіль, ночами таксував. Сьогодні в Україні заробити гроші не так важко...

— Що подобається робити?

— Найбільше люблю будувати. На вулиці Коновальця, де виріс, збудувано за моєю ідеєю ексклюзивний комплекс житлових будинків. Там мешкає моя родина. Запропонував і друзям придбати житло. Навіть коли працював кілька років у Канаді за запрошенням однієї фірми, купив там розвалену хату в дуже гарному місці й, не маючи поняття про тамтешні закони, почав будувати. Саме в Канаді я зрозумів, що суспільство і бізнес можуть розвиватися у логічний, зрозумілий спосіб. Найголовніше — можна вирішувати питання, не даючи хабарі.

— А вам доводилося колись давати їх?

— Доводилося, хоча це завжди викликало огиду. Я працював у Канаді, а тут при владі була «медведчуківська» група. Коли повернувся до Львова 2002 року, зарікся, що жодної копійки хабара нікому не дам. І нині в мене це виходить, хоча буває важко вирішувати деякі питання. Ми створили свого часу міжнародну спілку підприємців і почали активно боротися із хабарництвом різними способами. Проти нас відкривали кримінальні справи. На мене дали запити в Інтерпол Канади. Один податківець показав мені папку документів...

— Чого від вас домагалися?

— Наприклад, могли забрати мій бізнес. Заблокували мої підприємства. Іншим підприємцям забороняли контакти зі мною. Хабарництво є в усьому світі, але найгірше те, що хабар в Україні сприймають як норму життя. Інакше не вирішиш нічого — від ЖЕКу до навчального закладу і Кабміну. Моя донька зараз навчається у Кракові, бо ми не хотіли «домовлятися», «вирішувати питання», пов’язані зі здобуттям освіти.

— Повернімося до нинішніх передвиборних реалій. Вам як успішному підприємцеві доводиться фінансувати партійні потреби?

— Частково. Великого навантаження немає. Партія фінансується центральним органом. До нас часто звертаються з різними пропозиціями. Важко буває пояснити, що ми не маємо багато грошей. Я беру участь у цих проектах як фізична особа, а не представник партії. Це — невеликі кошти. Так, є люди, які фінансують партію, але вони справді активні в ній. До прикладу, Петро Порошенко — людина, яка від початку фінансувала партію, але ж він активно формував її, впливав на позитивний імідж. В українському політикумі не так багато яскравих особистостей, щоб розкидатися ними. І те, як із ним тепер повелися, вважаю несправедливим.

— Дякую за розмову.

На знімку: голова Львівської міської організації партії НСНУ, депутат обласної ради Олег Мандюк.

Фото автора.