Центральна виборча комісія на своєму засіданні у понеділок сформувала 225 територіальних виборчих округів на позачергових виборах до Верховної Ради 30 вересня. До складу кожної з комісій увійшли 18 осіб. По троє представників від Партії регіонів, Комуністичної та Соціалістичної партій та по 4-5 представників від блоків БЮТ та «НУ—НС».

Крім того, на засіданні було прийнято рішення про те, що для голосування на дому виборцю достатньо особисто написати відповідну заяву й подати через пошту або інших осіб до дільничних виборчих комісій не пізніше 20 години 28 вересня. У заяві має вказуватися причина, за якою виборець не може прийти до дільниці. Зокрема, якщо громадянин не може самостійно пересуватися через інвалідність, то він має вказати групу інвалідності, якщо за віком — указати вік, якщо за станом здоров’я — вказати конкретну причину.

* * *

Соціалістична партія України передала до Центральної виборчої комісії документи для реєстрації виборчого списку. Список у ЦВК передав керівник виборчого штабу СПУ Михайло Мельничук. Він висловив сподівання, що після виборів у парламенті буде створено коаліцію «у такому само форматі, який існує нині». Хоча й назвав позачергові вибори неконституційними.

* * *

Міністерство закордонних справ звернулося до Центральної виборчої комісії з проханням роз’яснити, як поводитися громадянам України, які перетнуть кордон менше ніж за три дні до голосування і захочуть брати участь у виборах. Про це повідомив керівник прес-служби МЗС Андрій Дещиця. За його словами, досі «не вирішено питання з громадянами України, котрі прибудуть на закордонні виборчі дільниці в період між 26 і 30 вересня, тому що відкріпних талонів немає як таких, списки виборців будуть уже закриті, і внести в них зміни поки що невідомо як», — зазначив А. Дещиця.

Учора Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив у задоволенні позову СПУ до ЦВК щодо права «Нашої України — Народної самооборони» і БЮТ брати участь у формуванні окружних виборчих комісій. Про це повідомив народний депутат п’ятого скликання, заступник керівника штабу «НУ-НС» з юридичних питань Микола Оніщук.

Як відомо, позавчора ЦВК сформувала склад ОВК за участю представників «Нашої України — Народної самооборони» і БЮТ, як це передбачено виборчим законодавством.

* * *

Делегати ІX з’їзду Всеукраїнської партії трудящих затвердили списки кандидатів у народні депутати України. Всі 450 кандидатів, передає прес-служба ВПТ, — представники профспілкових організацій різних рівнів: від первинних до всеукраїнських. Очолює список голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якибчук. Далі йдуть Василь Поломаний, Наталія Кожевіна, Сергій Павленко, Ніна Кобернюк.

За словами лідера партії Мирослава Якибчука, профспілковий рух — це понад десять мільйонів українців. «Спираючись на досвід локальної боротьби, ми йдемо у велику політику», — заявив він.

* * *

Передвиборну програму Партії регіонів «Стабільність і добробут» учора представили Раїса Богатирьова та Борис Колесников. Основним пріоритетом програми став соціальний розвиток держави.

Зокрема, під час своєї діяльності при владі Партія регіонів планує збільшити фінансову підтримку матерям після народження дитини. Також передбачено надання російській мові статусу державної та проведення референдуму з приводу вступу України до НАТО. За словами керівника виборчої кампанії Бориса Колесникова, усі підвищені соцвиплати вже закладено в проект держбюджету-2008. Покривати підвищені соціальні видатки регіонали збираються за рахунок зібраних податків та зростання економіки. «Джерело наповнення бюджету для реалізації програми одне — державний бюджет. Ми плануємо направити на ці цілі 30 млрд. грн.», — зазначив він.

Крім того, за словами Колесникова, в Партії регіонів вважають, що без участі Блоку Юлії Тимошенко парламентські вибори будуть неповноцінними. «Партія регіонів виступатиме за те, щоб Блок Юлії Тимошенко брав участь у виборах».

Водночас представник Партії регіонів підкреслив, що виборче законодавство є обов’язковим для всіх політичних партій. «Закон у країні один і його потрібно виконувати, а не користуватися дешевим популізмом. Це не кращий варіант», — зазначив він і додав: «Вибори — це право партії на участь у виборах, а не її обов’язок».

* * *

У блоці «Наша Україна — Народна самооборона» є декілька кандидатур на посаду Прем’єр-міністра. Про це на прес-конференції заявив перший номер списку блоку Юрій Луценко.

Він також зазначив, що минулого понеділка зустрічався з лідером БЮТ Юлією Тимошенко, і підтвердив існування угоди між НУ-НС і БЮТ про те, що посаду прем’єра у разі перемоги «помаранчевих» на виборах «забирає» та політична сила, яка отримає більшість голосів. «А далі йде розподіл посад 50 на 50», — зазначив він.

Крім того, окружний адміністративний суд Києва відмовив у задоволенні позову члена політради ВО «Свобода», лідера організації «Самостійна Україна» Олександра Башука до Центральної виборчої комісії з вимогою скасувати постанову ЦВК №70 від 6 серпня 2007 р. про реєстрацію Комуністичної партії України суб’єктом виборчого процесу. «Самостійна Україна» вимагала в суді скасування реєстрації КПУ у зв’язку з тим, що в її виборчій програмі є пункт про відновлення в Україні смертної кари.

* * *

Учора біля столичної церкви Воскресіння Христового представники СПУ — глава Фонду держмайна, голова СЖУ «За майбутнє дітей» В. Семенюк, голова Українського союзу ветеранів Афганістану, народний депутат України V скликання С. Червонописький, голова Всеукраїнської суспільної організації «Закінчимо війну», народний депутат України V скликання Ю. Зубко — розпочали акцію «Засіємо Україну житом і добром, а не розбратом».

***

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися на момент опитування, то найбільші шанси потрапити до парламенту мали б Партія регіонів, БЮТ, Блок НУ—НС та КПУ. За Партію регіонів готові проголосувати 32,1% опитаних, за БЮТ — 16,8%, за Блок НУ—НС — 14,9%, за КПУ —4,0%. Певні шанси подолати 3-відсотковий бар’єр також мають Народна партія (Блок Володимира Литвина) та СПУ. Частка їх електорату становить відповідно 2,4 та 2,0%. Інші партії мають менше 2% прихильників (у кожному окремому випадку).

Такі результати вчора презентував Центр соціальних досліджень «Софія».

Практично половина опитаних заявили, що «обов’язково» брали б участь у виборах до Верховної Ради України, якби голосування відбувалося найближчої неділі. Ще близько третини респондентів зазначили, що «скоріше брали б участь» у голосуванні.

Жоден з імовірних форматів парламентської коаліції не знаходить підтримки більшості населення. До перспективи створення коаліції у складі Партії регіонів, КПУ та СПУ скоріше позитивно ставиться 38,2% опитаних, а скоріше негативно — 47,5%. (Ще 14,3% респондентів не визначилися з відповіддю). До можливості створення коаліції у складі Блоку НУ—НС та БЮТ скоріше позитивно ставиться 36,5% опитаних, а скоріше негативно — 51,3%. (Не визначилися з відповіддю — 12,2%).

У масовій свідомості домінує негативне ставлення до самої можливості співпраці у майбутньому парламенті «біло-блакитних» та «помаранчевих» політичних сил. До перспективи створення коаліції у складі Партії регіонів та Блоку НУ—НС скоріше позитивно ставиться 15,1% опитаних, а скоріше негативно — 66,2%. (Ще 18,7% респондентів не визначилися з відповіддю). До можливості створення коаліції у складі Партії регіонів та БЮТ скоріше позитивно ставиться 9,3% опитаних, а скоріше негативно — 69,5%. (Не визначилися з відповіддю — 21,2%.)