Якщо воєнні дії не припиняться, подальше існування малого й середнього бізнесу на Луганщині буде неможливим. Такі побоювання висловлювалися під час відеомосту, на якому луганські та львівські експерти в режимі онлайн обговорили ситуацію у своїх регіонах.

Президент Луганської регіональної торгово-промислової палати Сергій Кириченко (на знімку праворуч) звернув увагу на дуже складну ситуацію, в якій сьогодні працює бізнес. За його даними, понад 80 відсотків населення області живуть на території самопроголошеної «Луганської народної республіки», де відсутні які-небудь органи державної влади, у тому числі й міліція. Деякі підприємці цим користуються й порушують закони, прикриваючись тим, що «війна все спише». Наприклад, в Олександрівську заповзятливі люди урізаються в газові мережі й напряму заправляються газом. Дуже поширені останнім часом випадки, коли один бізнесмен «віджимає» в іншого товар або бізнес.

Для чесних підприємців пропонується встановити «податкові канікули», інакше «по-перше, скоро не буде чим платити зарплату, по-друге, робочі місця можуть просто зникнути». ЛРТПП уже передала до відповідних комітетів Верховної Ради свій варіант законопроектів по «податкові канікули» та про визнання ситуації в Луганській і Донецькій областях з початку АТО форсмажорною для бізнесу.

Експерти зі Львова розповіли про економічну ситуацію у своєму регіоні. «У Львові спостерігається загальний спад активності у всіх галузях підприємницької діяльності: від галузі будівництва до галузі надання послуг. Це пояснюється просто: доходи наших споживачів — на дуже низькому рівні», — підкреслив голова Комітету підприємців Львівщини Роман Зафійовський.

Луганські експерти відзначили, що багато бізнесменів «згортають» свою підприємницьку діяльність у регіоні й перебираються у спокійніші області України. У підсумку люди втрачають робочі місця, а країна — платників податків.

Фото прес-служби ЛРТПП.