Минулої суботи Центральна виборча комісія зареєструвала виборчий список блоку «Наша Україна — Народна самооборона». Спочатку в список було внесено 448 кандидатів у народні депутати, однак комісія виключила зі списку 47 осіб у зв’язку з тим, що вони не подали заяву про згоду балотуватися. ЦВК також зареєструвала представником «НУ—НС» у ЦВК із правом дорадчого голосу Романа Зварича. Водночас члени Центрвиборчкому від коаліції не підтримали пропозиції заслухати інформацію про підготовку ЦВК до створення окружних виборчих комісій.

ЦВК також зареєструвала списки Всеукраїнського об’єднання «Свобода» і Блоку Литвина.

* * *

Інваліди, ветерани-афганці на чолі з головою УСВА, народним депутатом від СПУ Сергієм Червонопиським минулих вихідних пікетували ЦВК з метою захисту конституційних прав громадян стосовно можливості голосувати вдома.

«Наші інваліди бажали взяти участь на минулих виборах і під’їхали до виборчих дільниць, багато з яких розташовано на другому або третьому поверсі, їм ніхто не допоміг піднятися, і вони, таким чином, втратили право голосу», — зазначив голова УСВА.

С. Червонописький також підкреслив, що «якби сьогодні парламент мав можливість працювати, це питання було б розв’язане на законодавчому рівні». В разі, якщо вимоги буде знехтувано, пікетувальники обіцяють проводити масштабніші та жорсткіші акції протесту. Крім цього, учасники бойових дій в Афганістані та соціалісти готують офіціальний запит до ЦВК з вимогою спростити їм право голосувати вдома.

* * *

Виборчий блок Народно-демократичної, Демократичної та Республіканської християнської партій отримав назву «Український регіональний актив». Таке рішення прийняв міжпартійний з’їзд минулої неділі. «Український регіональний актив» розраховує отримати ті голоси, що були розсіяні між правоцентристськими силами на минулих парламентських виборах.

У першій десятці списку, як повідомили «Голосу України» в прес-службі НДП, Людмила Супрун, Сергій Куніцин, Олег Дьомін, Сергій Татусяк, Тетяна Тимочко, Валентин Дзонь, Олег Петров, Володимир Удовиченко, Сергій Козаченко і Володимир Поровський.

* * *

Глава фракції Партії регіонів, координатор парламентської більшості Раїса Богатирьова вважає неможливим проведення референдуму з питання внесення змін до Конституції 30 вересня. Коментуючи ініціативу опозиції про скасування депутатської недоторканності, Раїса Богатирьова не виключила, що в парламенті VІ скликання ці політичні сили наполягатимуть на збереженні недоторканності. Крім того, Р. Богатирьова висловила впевненість, що ті політичні сили, що є сьогодні в парламенті, обов’язково будуть представлені в парламенті VІ скликання. Водночас, за словами Раїси Богатирьової, «для стабільної влади в країні потрібна широка коаліція».

* * *

Комуністична партія має намір створити коаліцію з Партією регіонів у випадку проходження у Верховну Раду. Про це на вчорашній прес-конференції заявив лідер КПУ Петро Симоненко. До того ж він зазначив, що у випадку проходження Соціалістичної партії в парламент комуністи готові до приєднання до такої коаліції і СПУ. «Іншої коаліції і бути не може», — підкреслив П. Симоненко. Крім того, він переконаний, що Верховну Раду має очолити представник Комуністичної партії. На запитання журналістів, чи є вже кандидатура на цю посаду, П. Симоненко заявив, що має і досвід керівництва областю, і досвід роботи у Верховній Раді. «І з цією посадою я впораюся», — переконаний П. Симоненко.

* * *

Учора Блок Литвина звернувся до українських телевізійних каналів з пропозицією організувати дебати на національному рівні та в кожній області України за участі всіх політичних суб’єктів виборчої кампанії. Тим самим поставити учасників виборів хоча б у відносно рівні умови.

«Звертаємося до ЦВК з пропозицією сприяти проведенню в Україні передвиборних дебатів, щоб зробити вибір людей усвідомленим, а вибори більш справедливими і прозорими», — йдеться в заяві.

Матеріал підготовлений за повідомленнями інформагентств та прес-служб політичних сил.