Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 5-й тур.

«Чорноморець» — «Зоря». 1:0. 7 500 глядачів. Гол: Карицька, 52.

«Металург» (Запоріжжя) — «Динамо». 0:1. 12 000. Маркович, 31.

«Шахтар» — «Ворскла». 2:1. 16 500. Фернандіньо, 54, Гладкий, 79 — Грумич, 32.

«Арсенал» — «Закарпаття». 7:0. 4 250. Селезньов, 10, 38, 80, Деметрадзе, 29, 39, Біто, 71, 90+1.

«Дніпро» — «Нафтовик-Укрнафта». 2:0. 12 500. Назаренко, 15, Кравченко, 40. Вилучено Карпенка («Нафтовик-Укрнафта», 68, два попередження).

«Карпати» — «Металург». 0:0. 14 200.

«Кривбас» — «Харків». 1:1. 2 000. Сачко, 50 - Гунчак, 18.

«Металіст» — «Таврія». 3:0. 12 000. Фомін, 45+1, Антонов, 68, Зезе, 86.

Бомбардири: Косирін («Металург» Д), Гладкий («Шахтар») — по 5 м’ячів, Селезньов («Арсенал»), Назаренко («Дніпро») — по 4.

Головна подія старту нинішнього чемпіонату, безперечно, потужний переможний виступ «Дніпра». П’ять перемог у п’яти поєдинках — результат блискучий! До того ж одним із скривджених дніпрянами був чинний чемпіон. Причому поступився він лідерові на власному полі.

Наставник дніпропетровців Олег Протасов скромно заявляє лише про прагнення поліпшити результат попереднього чемпіонату. І ані слова про чемпіонство або «срібло», котрі дають місце в Лізі чемпіонів. Та з усього видно, що керівництво клубу неодмінно коригуватиме завдання на сезон. Хоча першим серйозним іспитом для «Дніпра» стане його виступ у турнірі Кубка УЄФА. Саме він може багато в чому прояснити справжні можливості нинішнього лідера українського чемпіонату. А ми, гадаю, всі гуртом зичимо йому успіху на всіх фронтах!

Неабиякого галасу у цьому турі наробив «Арсенал», котрий встановив рекорд результативності чемпіонату. Команда Олександра Заварова під новим клубним керівництвом, очевидячки, збирається виступати стабільно, завоювати прихильників. Одне слово, у президента «канонірів» Вадима Рабіновича грандіозні плани.

От і вчора до Києва мав прибути оборонець Дмитро Парфьонов, котрий свого часу виступав за «Чорноморенць», московський «Спартак» та збірну України. Останнім його клубом був ФК «Хімки» з Підмосков’я.

Парфьонов — вихованець ДЮСШ «Чорноморець». Був у його біографії складний період, пов’язаний із травмою. Але лікарі, оглянувши Дмитра, стверджують, що він не просто в гарній, а просто-таки у блискучій формі і може зміцнити захист «канонірів». Класичний фланговий оборонець, він здатний зіграти як праворуч, так і ліворуч. При цьому він виконує винятково оборонні функції й в атаці з’являється не часто. Стиль Парфьонова ідеальний при грі в чотири захисники. Незважаючи на невеликий зріст, Дмитро непогано грає головою.

Руслан Фомін, котрий у попередньому сезоні став бронзовим призером чемпіонату у складі харківського «Металіста», повернувся було з оренди до свого клубу — «Шахтаря». Зіграв за нього кілька матчів. Але, либонь, не витримав конкуренції. І знову повернувся до «Металіста». І, як бачимо, це повернення було цілком успішним, бо Руслан забив «Таврії».

А от перемоги нашим представникам у третьому відбірному раунді Ліги чемпіонів — «Динамо» і «Шахтареві» — дісталися не легко. Особливо потрібним був виграш киянам. І тепер, як стверджують гравці іменитого клубу, ніби важкий камінь із плечей звалився і дихати стало легше. Все вирішив удар здалеку зі штрафного серба Мар’яна Марковича (на знімку з м’ячем).

У «Шахтаря» переможний удар провів Олександр Гладкий. Це восьме влучення новачка «гірників» у восьми поєдинках. Раніше про нього наставник збірної Олег Блохін навіть не згадував. Тепер Олег Володимирович каже, що лише стабільна гра стане пітвердженням можливостей молодого нападника. Втім, уже той факт, що Блохін, зазвичай дуже скупий на компліменти, згадує про Гладкого, свідчить про те, що в нашому футболі з’явився цікавий виконавець. І, можливо, він присужиться не тільки «Шахтареві», а й національній збірній.

Фото Бориса ДВОРНОГО (Укрінформ).