кажуть правоохоронці тим, хто мріє заробляти великі гроші на незаконній торгівлі наркотиками

Алчевський варіант «Відчайдушних домогосподарок»

76-річна пенсіонерка навряд чи викликала підозру в перехожих і мешканців багатоповерхівки своїм постійним сидінням на лавці біля будинку. Сидить бабця — і хай сидить, гріючи свої старі кістки на сонечку. Майже ніхто на неї не звертав уваги. Але, як з’ясувалося, жінка, незважаючи на свій дуже поважний вік, була не простою бабусею, а покладена на неї функція — найвідповідальніша: направляти «своїх» за потрібною адресою і сигналити в разі «непередбачених обставин». Наприклад, якщо побачить підозрілу людину в цивільному або, гірше того, «мента». Пенсіонерка свої обов’язки виконував сумлінно, пишаючись, що вона є серйозною ланкою бізнесу дочки. 50-річна Ольга була постачальником великих партій наркотику, а її подруга, 53-літня домогосподарка Зінаїда, їх збувала.

Для цього зловмисниці використовували квартиру в старому будинку, розташованому біля центрального ринку Алчевська. Місце дуже жваве, народу багато. Це зменшувало підозру і давало «точці» можливість функціонувати з 6-ї ранку до 8-ї вечора. За цей час «поліпшити своє здоров’я» тут могли до 25 осіб. Жінки нікому не відмовляли в кайфі, але на винос продавали наркоту тільки перевіреним клієнтам. Усіляким залітним давали можливість уколотися і забутися просто на місці. Спокушені таким сервісом, до Алчевська приїжджали наркомани не тільки із сусідніх міст, а й із сусідніх областей. За день дамочки продавали до 400 мл опію і до 350 мл ангідриду. Отруту в них можна було купити завжди. А, крім того, клієнтів привалювала та обставина, що, перебуваючи під кайфом, вони не стояли перед ризиком потрапити в обійми правоохоронців. Бабця свою справу знала.

Однак, незважаючи на те, що злочинна група дотримувалася сурових заходів конспірації, її затримали на гарячому. Як з’ясувалося, усі три жінки вже мали судимості за аналогічний злочин. Повернення до колишнього бізнесу пояснили просто: треба ж комусь полегшити стан людей, котрі не можуть жити без наркотиків. Адже вони, бідолашні, помруть, коли не вколються...

До Білокам’яної — за надприбутками

У російській столиці зосереджено безліч різних розважальних закладів, і попит на наркотики тут, із зрозумілих причин, великий. Висока і вартість зілля. Тому кожен, хто «по-крупному» займається виробництвом і збутом наркотиків, намагається налагодити постачання свого товару саме до Москви.

Навесні співробітники управління СБУ в Луганській області одержали інформацію, що зі Стаханова до Москви хтось перевозить велику партію маріхуани. Відома також була і схема переправляння: до російсько-українського кордону вантаж везе одна особа, а в селі Благовіщенському Станично-Луганського району товар передається іншій, котра і транспортує наркотик до Білокам’яної. Під час проведення спецоперації із затримання зловмисника велику допомогу правоохоронцям надали мешканці прикордонних сіл. Вони розповіли про машину «Пежо», водій якої запитував дорогу на Міллерове, а через деякий час був помічений біля напівзруйнованої будівлі старого ковбасного цеху.

...Невдовзі на одній із доріг оперативники зупинили «Пежо» зеленого кольору і ретельно оглянули автомобіль. 30-річний Роман із Стаханова поводив себе спокійно і підозр не викликав. Обшук машини також результатів не дав — наркотиків не знайшли. Невже помилилися? Однак поведінка собаки на кличку Леон насторожувала. Тонкий нюх спеціально навченого пса не обдуриш. Якщо наркотиків зараз у машині немає, значить, вони були тут недавно. Але на той момент підстав для затримання власника машини не було, і його відпустили.

А от обстеження занедбаного ковбасного цеху дало цікаві результати. Під купою соломи оперативники знайшли кілька пакетів зі специфічною речовиною рослинного походження. Вага маріхуани становила майже півтора кілограми. Крапки над «і» розставив огляд у помешканні Романа. Крім гашишу і маріхуани в достатніх кількостях, було виявлено теплиці, спеціально обладнані для вирощування конопель. Під час проведення огляду Романа вдома не було. Пізніше він спробував переховуватися від українського правосуддя на території Росії. Але на волі йому вдалося перебувати лише десять днів. Від продажу наркотиків він планував отримати до 10 тисяч гривень, а одержить, найімовірніше, до 10 років перебування за ґратами.

Команду «Залягти на дно!» виконати не встигли

Аналізуючи ситуацію із незаконним обігом наркотиків на території регіону, працівники управління СБУ в Луганській області зазначають, що за абсолютною кількістю зареєстрованих опійних наркоманів на перше місце, випередивши навіть обласний центр, вийшов Сєверодонецьк. Отже, дійшли висновку оперативники, в цьому місті налагоджено масштабне постачання опіатів.

Як було встановлено, у Сєверодонецьку справді діяла організована група наркоділків, що спеціалізувалася на збуті ацетильованого опію. Вона складалася з чотирьох активних учасників, а очолював групу раніше судимий мешканець Сєверодонецька. Як засвідчують документи, свого часу він входив до «складу організованого кримінального формування насильницької спрямованості». Що цікаво, лідер групи піклувався про своє здоров’я, фізичну форму, тому активно займався боксом, бодібілдингом і наркотиків не вживав. На відміну від інших членів злочинної групи опій для нього був тільки бізнесом. Сєверодонецька група діяла з великим розмахом. Протягом півроку їй удавалося щодня цілком задовольняти потреби в наркопрепараті практично всіх наркоманів міста. А таких, тільки згідно з офіційними даними, у Сєверодонецьку нараховується більш як 900 осіб.

Коли правоохоронці вийшли на слід злочинців, останні спробували лягти на дно і, як то кажуть, випаруватися. Однак у них нічого не вийшло. Не встигли.

(За матеріалами управління СБУ в Луганській області).