(Закінчення. Початок у номері за 28 липня ц. р.)

Майже дві третини території Західної Грузії займають гори. На вершині Метехського хребта на висоті більше двох тисяч метрів над рівнем моря розташоване селище Ніноцмінда (на знімку праворуч угорі). Вершини гір навіть улітку вкриті снігом, а взимку триметрові кучугури перекривають усі дороги до високогірного селища. Вісім місяців року оселі доводиться опалювати. Як правило, вся родина перебирається в одну кімнату, де є тепло. Дрова й вугілля коштують дуже дорого, але ще важче їх дістати.

На полонинах вирощують картоплю, яка вважається найсмачнішою в Грузії. Колись паслися великі череди молочних корів. Працювали масло- та сирзаводи. Усе залишилось у минулому. Більшість населення — люди пенсійного віку. У Грузії і чоловіки й жінки йдуть на пенсію в 62 роки й одержують 36 ларі (приблизно 110 гривень). Для молоді в гірських селищах роботи практично нема.

По серпантину спускаєшся в Колхідську низовину, на берег Чорного моря. Тут були найбільші в Грузії чайні плантації. Тепер від них залишилось усього відсотків десять. Зарослі папороттю чайні кущі вирубують і на їхньому місці саджають фундук (на знімку ліворуч). Багато мандарин, росте навіть ківі.

Блиск і вбогість. Це особливо впадає в око на узбережжі. Споруджувані фешенебельні готелі — і злиденні “будинки підтримання”. Сюди стікаються всі, хто не в змозі прогодувати себе і свою родину. Приблизно 60% населення живе за межею бідності. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Грузія посідає 24 місце серед найбідніших країн (Україна в цьому списку 79-та).

“Гамарджоба!” — це ввічливо-шанобливе вітання лунає щораз при зустрічі з незнайомою людиною. Любов до свят і бенкетів — національна риса грузинів. Не бачачи грошей місяцями, вони пригощають гостей і друзів з такою щедрістю та легкістю, ніби гаманці їхні аж тріщать (на знімку праворуч знизу). Це потім буде тяжкий заробіток, зараз на душі свято.

Грузія — країна високих гір, сонячних долин і гордих людей. Країна з віковими духовними традиціями, які поважають і старі й малі.

Фото автора.

Дякую за організацію поїздки і підготовки матеріалу Постійне представництво ООН в Україні та Грузії.