Виробники декларуватимуть збільшення цін на основні харчові продукти
Якщо сьогодні відкрити експорт зерна з України, то в умовах неврожаю держава залишиться не лише без хліба, а й без м’яса та яєць. Такі невтішні прогнози звучали на вчорашній прес-конференції у Києві, де зібралися представники галузевих асоціацій, щоб обговорити питання, як стримати ціни на зерновому ринку, а отже, не допустити подорожчання харчів.
Клопочуться про утримання цін напередодні виборів і в Кабміні. Міністерство економіки оприлюднило проект урядової постанови «Про затвердження Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари». Документом пропонується посилити державне регулювання на ринку харчів. Для цього виробникам доведеться попередньо декларувати зміни оптово-відпускних цін на борошно для хлібопекарської промисловості, а також — на сорти хліба і хлібобулочних виробів широкого вжитку, м’ясо та м’ясопродукти, молоко і молочні продукти та яйця.
Такий крок з боку Мінекономіки спричинений зменшенням пропозиції зерна та його істотним подорожчанням. Як наслідок — у липні порівняно з червнем 2007 року споживчі ціни, за даними статистики, зросли: хліб і хлібопродукти — на 2,2 відсотка, борошно — на 6,9, м’ясо і м’ясопродукти — на 1,9, молоко — на 0,6, масло — на 1,2, яйця — на 37,9 відсотка. І надалі можна очікувати подорожчання продовольчих товарів. Зокрема, за розрахунками Мінекономіки, ціни на борошно вищого гатунку порівняно з нинішніми можуть зрости на 47 відсотків, унаслідок чого, приміром, звичний батон подорожчає на 20 відсотків.
Лише через збільшення вартості зерна ціни на яловичину та молоко вже підскочили на 5 відсотків, свинину — на 15, м’ясо птиці та яйця — на 17 відсотків.
Ініціатива Мінекономіки радує не всіх. За словами президента Всеукраїнської асоціації пекарів Володимира Слабовського, такий крок може погіршити фінансовий стан окремих підприємств галузі, які, виробляючи соціальні сорти хліба, залишаються рентабельними за рахунок підвищення цін на здобу, булочки тощо.