Центральна виборча комісія у четвер прийняла низку рішень стосовно реєстрації кандидатів у народні депутати від політичних сил. Зокрема, було зареєстровано 450 кандидатів від Партії регіонів, крім того, Владислава Забарського зареєстровано повноважним представником ПР у ЦВК з правом дорадчого голосу.
Повторно Центрвиборчком розглянув і прийняв схвальне рішення й щодо десяти кандидатів у депутати від КПУ, яким раніше було відмовлено в реєстрації через неналежне оформлення документів.
ЦВК зареєструвала також кандидатів у народні депутати від Прогресивної соціалістичної партії України. Список налічував 450 осіб. Однак ста з них було відмовлено через неналежно оформлені документи, а 18 осіб вважаються такими, що вибули із списку (17 осіб не подали заяви про балотування, ще одному на момент виборів не виповнюється 21 рік). Повноважним представником із правом дорадчого голосу від ПСПУ в ЦВК став Володимир Цимбалюк.
Водночас Центральна виборча комісія зняла з розгляду питання про реєстрацію виборчого списку БЮТ через те, що в ньому не вказано повну поштову адресу кандидатів у народні депутати. А на думку Олександра Турчинова, керівника центрального виборчого штабу БЮТ, розгляд цього питання був надто політизований. «Наша політична сила бере участь уже не в перших виборах, і ми далеко не дебютанти у виборчій кампанії. А тому добре знаємо і процедуру, і те, як згідно з законодавством потрібно оформляти документи. Тому в рішенні ЦВК затягнути процес реєстрації Блоку Юлії Тимошенко ми не бачимо нічого іншого, крім політичних мотивів», — наголосив він.
* * *
Усе українське суспільство, всі люди мають вимагати від Президента, Прем’єр-міністра, керівників судової та правоохоронної системи заборонити будь-які оборудки із землею до наведення порядку в цьому доленосному для народу питанні. Про це йдеться в заяві Володимира Литвина, лідера одноіменного блоку.
Крім того, на його переконання, треба вважати усі попередні рішення з цього питання, які порушують інтереси людей та громад, неприйнятними і такими, що не підлягають виконанню. Не зайвою буде і публічна інвентаризація землі. Для цього лідер Блоку Литвина пропонує сформувати відповідні комісії на чолі з представниками від громадськості і надати їм найширші повноваження.
Державна політика, за словами Володимира Литвина, йде в річищі «грабіжницьких настроїв та дій». На це вказують декілька обставин. Зокрема, з 2006 року не було прийнято жодного реального рішення для поліпшення ситуації на селі; законодавчі акти щодо вступу України до СОТ завдали нищівного удару сільськогосподарським товаровиробникам та приватному сектору. До того ж, стверджує лідер Блоку Литвина, продовживши мораторій на ринок землі до 2008 року і не заборонивши взагалі продаж сільськогосподарських угідь, держава створила вузькій групі осіб режим найкращого сприяння для тіньового скуповування землі.
Висновок очевидний: в Україні розпочався основний етап битви за землю. І перспективи народу в ній примарливі. Звідси Володимир Литвин прогнозує велику ймовірність «гострих зіткнень і крові». Бо люди землі не віддадуть. Вона їхня за всіма законами. За законом правди і справедливості!
* * *
Комуністична партія України вважає, що Президент Віктор Ющенко не має права звертатися до народу після того, як він достроково припинив повноваження Верховної Ради. Про це в Одесі заявив лідер комуністів Петро Симоненко. «Віктор Ющенко не має жодного морального права звертатися до народу України від імені Президента після того, як за його підписом були видані неконституційні укази про розпуск Верховної Ради», — зазначив він. «Тим більше після особистого втручання у формування виборчого списку блоку «Наша Україна — Народна самооборона», після публічної участі у з’їзді та активної агітації на підтримку цієї політичної сили, що предметно демонструють відео- та аудіоролики, бігборди, розвішані по усій території України за бюджетні кошти», — додав комуніст.
* * *
Голова Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок і заступник голови ВО «Свобода» Богдан Бенюк подали на реєстрацію в Центральну виборчу комісію документи кандидатів у народні депутати України. Виборчий список Всеукраїнського об’єднання «Свобода» складається із 407 осіб. Середній вік кандидатів — 38 років, найстарший кандидат у народні депутати — 79-річна народна артистка України Галина Яблонська.
* * *
В Україні не вистачає міліціонерів для забезпечення правопорядку під час проведення виборів. Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко. Нині на 27 регіонів припадає близько 160 тисяч міліціонерів, а цієї кількості, за словами М. Корнієнка, не вистачить для забезпечення правопорядку на всіх виборчих дільницях. Заступник міністра повідомив також, що під час виборів на МВС покладатимуться завдання, зокрема, із забезпечення громадського порядку, безпеки кандидатів у народні депутати та допомоги у формуванні списків виборців.
* * *
Всеукраїнська партія трудящих планує взяти участь у дострокових парламентських виборах. Про це вчора заявив лідер партії Мирослав Якибчук. Він повідомив, що 14 серпня відбудеться партійний з’їзд, на якому затверджуватимуть виборчу програму та формуватимуть список кандидатів у народні депутати. За словами М. Якибчука, основна увага в партійній програмі приділятиметься питанням, які стосуються законів про працю, зокрема, «Про соціальний діалог», «Про оплату праці», «Про медичне страхування» та «Про пенсійне забезпечення». Крім того, лідер партії зауважив, що до списку передусім потраплять профспілкові лідери різних рівнів.
***
Позачергові вибори в Україні неможливо сфальсифікувати на рівні окружних виборчих комісій. Таке переконання висловив на прес-конференції голова Комітету виборців України Ігор Попов. Натомість така можливість є на рівні дільничних комісій у випадку, якщо їхні представники в більшості підтримають одну політичну силу.
На думку політологів, фальсифікації можливі через відсутность конкуренції між політичними силами. У цьому принаймні переконаний політтехнолог БЮТ Олег Медведєв. Однак політолог «НУ—НС» Олесь Доній дотримується іншої думки. На його переконання, рівень фальсифікації залежить не від конкуренції, а від привілейованих умов на виборах, створених для парламентських фракцій. Так, за його словами, уже зараз виборчі комісії формуються лише з представників парламентських фракцій, тож непарламентські сили не мають права в повній мірі захистити свої інтереси на виборах.