З першого серпня набрали чинності нові умови попередньої оплати за природний газ. Відтепер, відповідно до рішення НАК «Нафтогаз України», постачання природного газу підприємствам комунальної теплоенергетики здійснюватиметься лише за умови 100% передоплати запланованих обсягів споживання палива у наступному місяці. Крім того, вони мають повністю розрахуватися з боргами за газ за 2007 рік (лише Київська область має заборгованість понад 25 млн. грн.).
За таких умов комунальні підприємства та органи місцевого самоврядування опиняться просто на колінах, упевнений віце-президент Асоціації міст та громад України, міський голова Броварів В. Антоненко. Про це він сказав на вчорашній прес-конференції: «Нафтогаз України» ставить під загрозу забезпечення жителів Київської області горячою водою та теплом».
Тепломережі не зможуть віднайти додаткові внутрішні фінансові ресурси для виконання цього рішення. Наприклад, Київська область в опалювальний сезон споживає газу приблизно на 36 млн. грн. До того ж, щоб вимагати попередньої оплати, із споживачем необхідно укласти новий договір. «Покажіть мені хоч одну людину, яка підпише такий договір», — поцікавився міський голова. Повідомив він і про перші наслідки необачного рішення: у кількох містах Київської області вже припинено постачання гарячої води. Щоправда, поки що на кілька днів, але ж і на дворі ще не зима.
Насамперед перед прийняттям таких рішень, переконаний В. Антоненко, потрібно радитися із представниками місцевого самоврядування. Крім того, погіршення соціальних умов у розквіт передвиборної боротьби є хибним кроком, упевнений він.
«Нафтогаз України» називає свої кроки вимушеними, бо, попри численні попередження та жорсткі заходи, які вживала протягом останнього року компанія, підприємства ТКЕ та місцева влада свідомо «нехтують державними інтересами у сфері газопостачання та систематично зривають строки й обсяги оплати спожитого природного газу». До того ж, втілюючи систему газопостачання теплоенергетики за 100% передоплатою, НАК «керується загальноприйнятим європейським досвідом», — ідеться у прес-релізі НАК.
Чи вдасться порозумітися керівництву компанії і місцевій владі невідомо. Принаймні ситуацію спробують вирішити наступного тижня. А поки що її заручниками залишаються громадяни.
Вл. інф.