— Сто дітей-сиріт із профтехучилищ області все ще сподіваються оздоровитись на базі відпочинку «Граніт» у Затоці, — зазначає Антоніна Харчук, заступник начальника Хмельницького обласного управління освіти та науки. — Єдине із 40 училищ — Кам’янець-Подільське вище професійне училище автотранспорту і будівництва (ВПУ АТБ) № 6 має власні будинки на морі. Та відпочивальний сезон цього року зірвано.

Освітяни, звернувшись до владних структур Києва, отримали відписку з... Одеської ОДА. А розбиратися в «Граніті» треба не тільки з оздоровчим сезоном, а й з майном згаданого училища.

Удавка для пайовиків

...Це ми зрозуміли, завітавши на базу. Нинішній орендар директор малого спортивно-оздоровчого підприємства (МСОП) «Бедбойз» (у перекладі: «погані хлопці») Микола Чебан зустрів нас, м’яко кажучи, непривітно. Заявивши, що журналіст — не прокурор, розмовляти відмовився.

У розпал літа в двоповерхових будиночках — ні-ко-го! І не тільки в освітянських, де відрізана електромережа, а й у тих, що належать «Бедбойзу». «Сезон на «Граніті» дедалі коротшає відтоді, як тут Чебан, — констатує його однокласник Олексій Тепляшкін, котрий поряд тримає бар. — Раніше в травні тут було повно людей!».

У положенні про базу відпочинку на 200 місць зафіксовано: крім житлових будиночків «дольовики» — підприємства та організації, підпорядковані Міністерству дорожнього будівництва УРСР, яким виділив ділянки основний орендар Кам’янець-Подільський завод асфальтобетону, «на договірних умовах побудували об’єкти загального призначення, що експлуатуються спільно, кожен вносить визначену частку на утримання бази». Діяла рада директорів підприємств-засновників. По декілька разів на рік підсумовувала вона результати роботи, планувала, складала кошториси на оренду земельної ділянки, зарплату персоналу, передплату тощо. Жили мирно, як у казковій рукавичці. Та останнє десятиліття утримувати господарство було складно. Директор «Бедбойзу» викупив частину будиночків, потім ще кілька. Став власником — ввели до керівництва. Дали згоду селищній раді на узгодження та підписання оренди саме з Чебаном, який мав представляти їхні інтереси. Приватник обіцяв оновити «Граніт».

На підставі рішення Затоцької селищної ради за № 21 від 17 травня 2002 року було укладено договір оренди земельної ділянки площею 17750 квадратних метрів, з метою експлуатації та обслуговування бази «Граніт» на 25 років. Виконання домовленостей терпляче очікували пайовики — Кам’янець-Подільський спецкар’єр, Коростенське підприємство «Граніт», Скала-Подільський завод асфальтобетону, Полонський гірничий комбінат, училище № 6... Згодом вони почали «здаватися» приватнику поодинці.

— Не розумію, — каже керівник ради директорів Василь Гнєдой, який очолює Скала-Подільське підприємство, — як міг Чебан купити капітальні споруди. Той же двоповерховий побутовий корпус, де у кожного була частка залежно від внеску в будівництво... На раді про дозвіл на його продаж ніколи не йшлося...

Географічні новини?!

Селищний голова Надія Ярцева, котра на посаді вже четвертий термін, зауважила, що я цікавлюсь не тим... Наявність на базі «Граніт» колишніх пайовиків назвала «географічними новинами». «Хоч у них є документи, але належного пакета нема і не буде ніколи. І чи брали вони участь у розвитку інфраструктури селища? Нас не цікавлять дерев’яні будиночки — це вчорашній день».

«Учорашній день» ще може служити людям не один рік. Доки ми не такі багаті. Ще вчора, приміром, Скала-Подільський завод був на межі закриття, а тепер здатен знову вкладати кошти в оновлення бази.

Біля воріт «Граніту» зустрілася нам родина з Полонного. «Колись будували, щоліта оздоровлювались, а нині шукаємо, де б зупинитися на тиждень»... Курортники орендують справжні курники, навіть азбестові сарайчики. А тут — житло з екологічного матеріалу, за 20—30 гривень на добу. Ці двоповерхові будиночки були гордістю Затоки. Ярцева мала б це пам’ятати...

Про мораль

Першої ж ночі я прокинулася від криків, гулу та грому. На годиннику була третя. «Невже горимо?» Але ж орендар знеструмив базу. З’ясувалося, в колишній їдальні на всю потужність гримів клуб... «Граніт» (на знімку). Саме під ранок децибели сягнули піку, а одуріла публіка вивалилася на вулицю.

«Квитків не дають, за вхід платимо п’ять, а буде десятка», — кажуть хлопці й дівчата.

Мені прибулі вранці міліціонери не змогли сказати: чи є в Чебана дозвіл на діяльність нічного клубу, чи відведена земля на базі саме під цей заклад тощо.

— Якщо держава зуміла реприватизувати «Криворіжсталь», — зазначив Василь Гнєдой, — чому б Фонду держмайна України бодай не поцікавитися, чи законно придбано майно «Граніту». Училище № 6, за словами директора Володимира Чорного, готове передати будиночки, вагончики, а також частку училища в капітальних будівлях на баланс Міністерства освіти і науки. Та Чебан заявив, що виставить охорону і нікого не пустить.

Білгород-Дністровський район

Одеської області.