У Комітеті з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму розглядають проект змін до закону про державну допомогу сім’ям з дітьми. Він стосується розмірів одноразової допомоги при народженні другої, третьої і наступних дітей. Виплату пропонується збільшити вже з початку наступного року.
Такі зміни необхідні, вважає автор документа народний депутат Катерина Самойлик, бо демографічну кризу в Україні визнано на загальнодержавному рівні. Відтак спостерігається тенденція до зменшення трудового потенціалу населення.
Практика свідчить: після збільшення державної допомоги сім’ям при народженні дитини в 2005 році (цьогоріч сума сягнула 8,5 тисячі гривень) рівень народжуваності зріс. Окрім того, втричі менше породіль залишає дітей після пологів, мотивуючи відмову тим, що матеріальний стан не дає можливості прогодувати маля. Нововведення, на думку автора, стимулюватиме молодих громадян до народження другої, третьої і наступних дітей. Окрім того, це допоможе підвищити рівень життя таких сімей.