На десять відсотків порівняно з минулим роком зросла кількість шлунково-кишкових захворювань, пов’язаних із уживанням продуктів «з рук». Люди розраховують на дешевину, але насправді одержують замість кілограма 800—850 грамів, а на додачу — шлунково-кишкові інфекції. Як заявляє заступник Миколаївського міського голови Олександр Женжеруха, не відповідає дійсності і думка, що на ринках немає вільних місць. Тільки за останні півтора року таких у Миколаєві організували три з половиною тисячі, і майже 1500 із них не задіяно. Тому позиція міської влади незмінно тверда — незаконної торгівлі бути не повинно. Фахівці міськвиконкому регулярно проводять спільні профілактичні рейди з представниками СЕС, ветеринарної медицини, міліції та інших служб.

Цю роботу вели одночасно у всіх районах міста. Тільки за місяць рейдові групи ліквідували більш як 350 незаконних об’єктів торгівлі. Усім було запропоновано обладнані торгові місця на офіційних ринках. Наприклад, поблизу ринку «Клаксон» протягом тривалого періоду в нічний час проводилася незаконна оптова торгівля м’ясом. Це місце стало притулком бездомних тварин, а антисанітарні умови, галас не давали спокою ні вдень, ні вночі мешканцям навколишніх будинків. Під час нічних рейдів у незаконних торговців було вилучено майже 13 тонн м’яса. 14 громадян притягнуто до адміністративної відповідальності, сім із них — повторно. В результаті нічну торгівлю м’ясом у цьому районі припинено. Водночас відділ торгівлі міськвиконкому організував оптову торгівлю м’ясом на ринку «Торг-Сервіс» на спеціально обладнаному майданчику.

Однак, переконаний Олександр Женжеруха, навіть найактивніша робота з викорінювання «стихійки» буде марна, якщо не зустріне підтримки громадськості та городян.

Миколаїв.

На знімку: на одному з ринків Києва.