45 зі 141 партії, зареєстрованої в Україні, вже звернулося до Мін’юсту щодо засвідчення статутів та свідоцтв для участі у позачергових парламентських виборах 30 вересня. Про це повідомив міністр юстиції України Олександр Лавринович. Він нагадав, що процес засвідчення триватиме до останнього дня подачі політичними партіями і блоками документів на реєстрацію списків кандидатів у народні депутати.

Міністр юстиції нагадав, що відповідно до частини другої статті 10 Закону «Про вибори народних депутатів України» кандидатів у депутати може висувати партія, яка зареєстрована в установленому законом порядку не пізніше ніж за триста шістдесят п’ять днів до дня виборів, або виборчий блок партій за умови, що всі партії, які входять до його складу, зареєстровані не пізніш як за триста шістдесят п’ять днів до дня виборів.

* * *

Соціалістична партія наполягатиме на наданні права голосування на дому усім громадянам пенсійного віку без представлення ними медичних довідок. «В Україні близько семи мільйонів осіб досягли віку 60—65 років, це великий відсоток громадян», — ідеться в повідомленні прес-служби СПУ.

«Медична довідка, в даному випадку, є порушенням особистих прав громадян, тим паче, що не можна корегувати закони у вигідний для деяких політичних сил спосіб», — наголошують у партії.

* * *

Виконувач обов’язків Генпрокурора Сергій Винокуров дав вказівки прокурорам Криму, областей, Києва та Севастополя для посилення контролю за дотриманням законодавства під час проведення дострокових виборів. Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Вказівки дані «з метою забезпечення неухильного додержання вимог виборчого законодавства під час проведення позачергових виборів, недопущення дестабілізації в державі, ефективного та оперативного прокурорського реагування на факти порушень вимог закону».

Зокрема, прокурорам доручено «створити робочі групи із числа найдосвідченіших працівників галузевих управлінь та відділів для термінового реагування на порушення закону та прийняття рішень відповідно до чинного законодавства».

Розгляд заяв і звернень про порушення виборчого законодавства доручається брати на особистий контроль керівництвом прокуратур обласного рівня.

Доручено своєчасно реагувати на факти порушень прав і свобод громадян органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також правоохоронними органами, зокрема, під час розгляду звернення виборчих комісій, невжиття ними заходів до припинення порушень законодавства.

* * *

Учора блок «Наша Україна — Народна самооборона» подав виборчі списки у прозорих скриньках до ЦВК. «Ці прозорі скриньки свідчать про наші прозорі та відверті наміри щодо скасування депутатської недоторканності та виконання програми Блоку демократичних сил. Ми об’єдналися заради людей, а не заради політики», — сказав Микола Катеринчук.

* * *

Заступник лідера БЮТ Микола Томенко на вчорашній прес-конференції в УНІАН звернув увагу на те, що з початком виборчої кампанії політичні та соціальні ініціативи БЮТ почали підтримувати і політичні союзники, і опоненти цієї сили. Так, ініціативи БЮТ за підвищення допомоги при народженні дитини під час дострокових виборів уже підтримали «Наша Україна» та Партія регіонів, скасування депутатської недоторканності та пільг народних депутатів під час виборів — «Наша Україна» та КПУ, а за збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати до БЮТ і «Нашої України» долучилася тепер і Партія регіонів.

«Сьогодні, з початком виборчої кампанії, порушені нами проблеми стали знову актуальними. І це є позитивом», — зазначив Микола Томенко.

* * *

Володимир Литвин, лідер однойменного блоку, виступаючи на «Новому каналі», заявив, що одночасне проведення виборів до парламенту та референдуму щодо Конституції нереальне. «Якщо ми дійсно хочемо знати про справжній вибір людей на дочасних виборах і паралельно вирішити питання референдуму, то ми не отримаємо результату ні в першому, ні в другому. Ми просто закладемо ще одну підставу для протистояння в Україні», — зазначив він. Референдуми потрібні, вважає лідер Блоку Литвина, думку людей треба питати, але думка людей буде реалізована під час дочасних виборів. При цьому, за його словами, влада не повинна перекладати на людей ті завдання, які вона має вирішувати.

* * *

Голова Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко закликав Прем’єр-міністра Віктора Януковича оголосити мораторій на проведення перевірок ЗМІ на час виборчої кампанії. Це, на його переконання, сприятиме утвердженню свободи слова в Україні, забезпеченню прозорості та об’єктивності виборчого процесу.

«Під час кампанії з дострокових виборів до тисків на колективи засобів масової інформації додаються ще й погрози перевірок редакцій з боку контролюючих органів. Як ви знаєте, щоразу на період аналогічних подій за пропозицією Національної спілки журналістів Верховна Рада України оголошувала мораторій на такі перевірки. Через нинішні обставини цього зроблено не було», — йдеться в листі.

* * *

Біля КМДА відбулася акція протесту «Відступати нікуди — за нами Майдан!» за участю представників ВО «Свобода» проти намірів київської влади заборонити розповсюдження національної символіки, музики та літератури на майдані Незалежності. Організатор — «Комітет захисту Майдану», до складу якого увійшло понад 20 громадських організацій.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.