Учорашнє засідання Кабінету Міністрів пройшло під керівництвом Першого віце-прем’єр-міністра Миколи Азарова. Головний урядовець Віктор Янукович на ньому присутній не був, бо змушений продовжити лікування, необхідне після операції на колінному суглобі.

Відкриваючи зібрання, Микола Азаров прокоментував критичні вислови глави держави на адресу уряду. На думку першого віце-прем’єра, це свідчить про те, що Віктор Ющенко розпочав передвиборну кампанію «на боці своєї політичної сили».

Ми завжди з великою повагою ставилися до критики з боку Президента. Однак, на жаль, його виступ яскраво засвідчив, що глава держави взяв на озброєння стандартні прийоми так званої опозиції, — сказав Микола Азаров. Вибори він назвав спробою відсторонити уряд від влади.

Водночас перший віце-прем’єр наголосив, що за сім років економічного зростання, про які говорив Президент на з’їзді блоку «Наша Україна—Народна самооборона», найуспішнішими були роки роботи двох урядів Януковича.

Урядовець також торкнувся питання залізничної аварійності. Вона залежить не від прізвища міністра, запевнив Микола Азаров, а від того, як держава займається оновленням і модернізацією основних фондів. Їх зношеність у галузі нині становить 85 відсотків (тільки за липень цього року на залізницях України сталося дві катастрофи й ряд серйозних інцидентів).

Перший віце-прем’єр повідомив, що на 2007 рік намічено відновлення 1 375 км залізничних колій, з яких 900 км уже відремонтовано. Про зміни на краще в транспортній галузі, на думку Миколи Азарова, свідчить зацікавленість міжнародних фінансових організацій. Деякі з них, зокрема ЄБРР та Європейський інвестиційний банк, активно вкладають кошти у розбудову транспортної інфраструктури нашої держави.

У своєму виступі перший віце-прем’єр звернув також увагу на те, що нині лунає багато звинувачень щодо продажу державного майна. Уряд за прозору і відкриту приватизацію, наголосив Микола Азаров. Він пообіцяв, що Кабінет Міністрів прийме рішення відносно приватизації Одеського припортового заводу.

— Уряд несе повну відповідальність за розвиток держави, — стверджує Микола Азаров. — У нас є чітка програма діяльності, яку успішно реалізуємо. Народ України добре знає, що наш уряд веде країну до економічного зростання та добробуту, не гучними словами, а реальними справами крок за кроком втілює в життя плани, які зрозумілі і близькі людям, вирішує саме ті питання, які хвилюють людей.

Наприкінці виступу перший віце-прем’єр сказав, що всі політичні сили, які захопилися передвиборними технологіями, повинні усвідомлювати: там, де відсутні такі поняття, як «політична відповідальність», «прогнозованість» та «стабільність», немає майбутнього.

На знімку (справа наліво): віце-прем’єр-міністр Володимир Рибак, міністр транспорту і зв’язку Микола Рудьковський та перший заступник міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко.

Фото Володимира ТАРАСОВА (Укрінформ).