Плавання. Париж. Останнього дня відкритого чемпіонату Франції українські плавці виграли ще три нагороди. А в цілому на паризькій воді українські зірки плавання здобули 5 золотих, 5 срібних і 3 бронзові медалі. Особливо приємно, що видатна українська чемпіонка Яна Клочкова (на знімку) з результатом 2.12,16 виграла 200 метрів комплексом. Ця золота медаль стала чудовим подарунком для чарівної Яни до її 25-річного ювілею. Вітаючи з днем народження Клочкову — чотириразову світову, чотириразову олімпійську чемпіонку і десятиразову чемпіонку Європи, прихильники спорту вірять в успішний виступ своєї улюблениці на Олімпіаді в Пекіні наступного року — третіх Іграх в її біографії. Олімпійську ліцензію Яна вже має.

Тепер Клочкова взяла курс на Таїланд, де розпочалася Всесвітня літня Універсіада. Чекаємо на її успіх і в Бангкоці. Перед відльотом до Південно-Східної Азії Яну запитали:

— Ви досягли всіх вершин у спорті. Хіба ще залишилися якісь цілі?

— Після афінської Олімпіади переді мною виникло багато різних спокус. Але я вибрала спорт і буду готуватися до Пекіна. Навіть якщо посяду там друге або третє місце, буду дуже рада такому результату. Хочу ще чимось здивувати і себе, і всіх інших.

— Після пекінської Олімпіади ви збираєтеся закінчити кар’єру. А що далі?

— До цього я, здається, поки що не пристосована. Так уже вийшло, що мною завжди хтось піклувався: велику частину часу цим переймалися тренери або батьки. Вони відгороджували мене від складностей, створюючи тепличні умови. Я добре знаю, що в житті після спорту всі проблеми мені доведеться вирішувати самотужки. Хочу знайти себе в житті, освоїти яку-небудь професію, створити родину. Тільки от чим зайнятися після завершення спортивної кар’єри, поки що не вирішила.

Фото з архіву «Голосу України».