З ініціативи депутатів Херсонської міської ради в місті пройшов перший конкурс інвестиційних проектів на право оренди земельних ділянок. Як і на кожному конкурсі, навколо його підсумків виникло чимало розмов...

Міська земля залишається тим резервом, за рахунок якого громада може істотно поповнити свій спільний «гаманець». На конкурс виставили п’ять ділянок у межах міста. Найбільше уваги потенційних орендарів привернула ділянка в районі автовокзалу, на Миколаївському шосе, яку вирішили відвести під спорудження торговельно-культурно-розважального центру. Перш за все, інтерес інвестора зумовлений сусідством великих «спальних» мікрорайонів міста з багатоповерховою забудовою — Північного та Таврійського. По-друге, ділянка має добрі під’їзні шляхи. До всього, поруч розкинувся дубовий гайок, котрий при бажанні можна перетворити на мальовничу зону відпочинку.

— Підсумки нашої роботи, безперечно, привернули до себе увагу громадськості, — наголошує член конкурсної комісії, депутат Херсонської міськради Володимир Єремеєвський. — Комісія дуже ретельно вивчала «історію та біографію» всіх заявлених учасників. Але ж, як завжди, в кожному конкурсі є переможці і є переможені, читай — невдоволені. Підприємство «Амстор» отримало найбільшу кількість голосів «за» — 25. Наступний конкурсант, товариство з обмеженою відповідальністю «Південний регіон», набрав лише 9 голосів.

Чому ж усе-таки виникли суперечки в пресі?

— Безперечно, на рішення конкурсної комісії вплинула саме позитивна історія підприємства «Амстор», — доповнює колегу депутат міської ради Анатолій Добровольський. — Адже це підприємство зарекомендувало себе в багатьох містах України. Звичайно, комісія вивчала й конкурсні документи «Південного регіону». Сумніви викликані тим, що товариство створене лише в минулому році, до всього, власних коштів у статутному фонді має лише 3 відсотки, решта 97% належать компанії-співзасновнику, зареєстрованій десь на Британських островах. Визначаючи переможця на оренду землі, ми керувалися прозорістю в діяльності компанії «Амстор» та інтересами громади. Адже з досвіду в інших регіонах відомо про внесок компанії в розвиток інфраструктури таких міст, як Запоріжжя, Кременчук, Мелітополь та інших. Визначальним є й такий фактор, як створення півтори тисячі робочих місць з середньою зарплатою в 1400 гривень, причому офіційною. Спорудження супермаркета в цьому мікрорайоні дуже актуальне, оскільки люди обирають зручне обслуговування.

У представленому проекті привабило й те, що в районі забудови буде збережено зелені насадження, оскільки вік дерев у цьому місці дає змогу застосувати технологію викопування, збереження та перенесення їх разом із землею на попереднє місце.