Майбутнє має свою історію

Вийшов у світ серпневий номер журналу «Віче»

Зв’язок часів незримий, але нерозривний. Саме так можна визначити лейтмотив серпневого номера парламентського видання. Це засвідчують і роздуми про наше вже традиційне свято — День незалежності України, які мають промовистий підзаголовок «З історії майбутнього», і панорамне віддзеркалення динамічного перебігу на київських теренах розмаїтого п’ятидення шістнадцятої щорічної сесії Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Згаданий лейтмотив природно відлунюється в матеріалах постійних розділів «Громадянське суспільство», «Самоврядна громада» та «Наукова бібліотека». При цьому часопис не обминає гострих кутів політичного сьогодення, аналізує суперечності й зіткнення різних партійних і громадських об’єднань, акцентує увагу читачів на конкретиці плинних буднів, у надрах яких непомітно визрівають паростки прийдешнього.

Здавалося б, їх плекають усі, зокрема Президент, законодавці та урядовці. Чому ж тоді пагони оновлення держави такі кволі? Чи не тому, що бракує живлющого хлорофілу самовідданої праці в ім’я України, добра, правди й справедливості? Немає єдності — розпадається сув’язь часів, минуле не вплітається в нинішній день, щоб разом працювати на майбутнє. Про це з болем і тривогою йдеться в різнотемних, але внутрішньо споріднених нотатках «Публічність у моральному лабіринті» та «Підштовхніть Президента!». З ними перегукуються і спроби різних авторів знайти відповідь на вкрай актуальне нині запитання «Яке виборче законодавство потрібне Україні?», і гостропроблемні міркування про депутатську недоторканність у конституційно-правовому вимірі, і фаховий аналіз суперечностей адміністративно-територіальної реформи... А ще маємо в серпневому номері схвильовані історії дітей, які могли народитися, але не народилися. Це теж про наше сьогодення. Але, звичайно, і про майбутнє. Яскраве підтвердження нерозривності часів — суто «вічанські» теми: аргументований виступ проти намірів знищення ландшафтного парку «Кінбурнська коса» на Миколаївщині та продовження розповіддю про святині Білої Церкви масштабного проекту «Гетьманськими столицями, козацькими шляхами».

Волевиявлення народу має бути демократичним

З метою надання незалежних експертних висновків, оцінок та рекомендацій з питань мас-медіа під час проведення позачергових виборів народних депутатів України, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення 27 червня ц. р. затвердила незалежну експертну раду, до якої ввійшли відомі фахівці та експерти в сфері електронних ЗМІ.

Національна рада також рекомендувала залучити до роботи незалежної експертної ради експертів інших галузей соціального і психологічного спрямування.

У свою чергу голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал рекомендував розглянути питання про залучення до співпраці в рамках експертної ради низки інших фахівців.

Незалежна експертна рада — тимчасовий громадсько-моніторинговий та консультативно-дорадчий орган, який утворюється з метою забезпечення демократичних виборів народних депутатів України.

Для налагодження співпраці між незалежною експертною радою та Центральною виборчою комісією визначено члена виборчої комісії Ігоря Жиденка і завідуючу відділом взаємодії зі ЗМІ секретаріату комісії Зою Шарикову.

Вл. інф.

Селянська партія ризикує не потрапити на вибори

Селянська партія України (СелПУ) звинувачує Міністерство юстиції в невиконанні рішення суду про видачу копій свідоцтва про реєстрацію і статуту партії. Це, у свою чергу, не дає змоги організації брати участь у виборах, заявила вчора її лідер Лідія Поречкіна.

Вона повідомила, що з’їзд СелПУ, який відбувся 30 червня і на якому її обрали новим лідером, був легітимним. У ньому брали участь делегати з 19 областей України. Водночас, за її словами, екс-лідер СелПУ Олександр Яворський не визнає рішення цього з’їзду і відмовляється передавати оригінали свідоцтва і статуту.

Лідія Поречкіна також заявила, що на сьогодні є рішення суду, яким Мін’юст зобов’язано видати копію свідоцтва і статуту партії. Однак, каже вона, на даний момент проводиться перевірка дотримання статутних вимог під час обрання нового лідера, і виконання рішення суду затримується.