Учора Голова Верховної Ради України Олександр Мороз перебував з одноденною робочою поїздкою в Автономній Республіці Крим. Він відвідав селища Янтарне та Калініне Красногвардійського району, ознайомився з виробництвом агроцехів №№ 55 та 49 «Ілліч—Агро Крим» (на знімку), а також зустрівся з громадськістю. Голову Верховної Ради України супроводжували народні депутати Володимир Бойко, Сергій Матвієнков, Ярослав Мендусь та Віталій Шибко.

У ході зустрічей Олександр Мороз розповів про завдання Верховної Ради України, відповів на запитання. Кажучи про досвід ВАТ «ММК ім. Ілліча» щодо організації промислового та аграрного виробництва, О. Мороз наголосив, що цей досвід є надзвичайно цінним, а комбінат є «візитною карткою України» в забезпеченні стабільності та соціального забезпечення працівників виробництва.

По завершенні зустрічі з мешканцями с. Калініне, відповідаючи на запитання журналістів щодо проведення позачергової сесії Верховної Ради України, Олександр Мороз сказав: його розпорядження з цього питання є дійсним. Але для того, щоб провести позачергове засідання, «потрібна відповідна підготовка».

Олександр Мороз підкреслив, що головним питанням на цьому засіданні має стояти «перспектива реалізації рішення Конституційного Суду», зокрема, «чи можливо забезпечити вимоги, що містяться в цьому рішенні, чи ні». «Я так розумію, що відповідь на це питання повинен дати Кабінет Міністрів, оскільки рішення Конституційного Суду пов’язане з бюджетом», — сказав він.

На думку Голови Верховної Ради, це питання «досить складне, майже невиконуване по суті, яке, можливо, в якихось напрямах, якихось частинах можна виконати». Тому, сказав Голова Верховної Ради України, доцільно зачекати пропозицій уряду з цього питання, а потім визначитися щодо засідання.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи йтиме він у відпустку на період виборчої кампанії, Олександр Мороз відповів: «Уся справа в тому, що і у відпустці Голова парламенту залишається Головою парламенту і зобов’язаний усвідомлювати свою відповідальність та діяти певним чином». «Якщо це пов’язано з активною кампанією, то, думаю, мені вистачить досвіду вести її в межах закону», — підкреслив О. Мороз.

При цьому Голова Верховної Ради України пообіцяв «не уподоблятися деяким політикам, які відстоюють певні політичні сили». Він також підкреслив, що не мав змоги піти у відпустку раніше, а зараз на це «просто часу немає».

Олександр Мороз також відвідав Сімферополь, де презентував збірку своїх віршів «Суголосся», видану українською, російською та татарською мовами, дав прес-конференцію, відвідав оздоровчу базу санаторію «Ай-Даніль», що належить ВАТ «ММК ім. Ілліча» у селі Данилівка.

Увечері Голова Верховної Ради України та народні депутати, які його супроводжували, повернулися до Києва.