Пічника тепер не часто зустрінеш у школі. А от у Грицівській ЗОШ ця посада як була однією з найважливіших 130 років тому (саме стільки літ навчальному закладу), такою й залишається.

Але проблема не лише в обігріві 35 класів. Керівники школи, як можуть, підтримують у ній порядок, та як навчатися дітям у колишніх стайнях?!

П’ятнадцять років тому в селищі розпочали будівництво загальноосвітньої школи на 800 дітей. Куди тільки не писала в останні роки громада з проханням розморозити довгобуд! Марно.

Практично зведений новий корпус почав, звісно, валитись. І лише торік із дербюджету селяни отримали 800 тисяч гривень на добудову. Не сиділи склавши руки й батьки, допомогли місцеві підприємці. В будівлі зміцнили арматурою стіни, встановили сучасні вікна, перекрили черепицею дах. Але на цьому все й закінчилося.

Щоб добудувати школу, потрібно понад сім мільйонів гривень. Зрозуміло, таких грошей ні у селищної, ні у районної рад немає. Обласне управління освіти й науки попросило головне управління економіки Хмельницької ОДА включити Грицівську школу в перелік об’єктів, котрі потребують першочергового фінансування. А тим часом на підтримку споруд «царської» школи витрачається стільки коштів, що, за словами місцевих жителів, можна було б і нову збудувати.

Утім, нинішнього року цей об’єкт не внесено до списку першочергових. Отож грицівських школярів і вчителів знову чекають класи з пічним опаленням.

Шепетівський район

Хмельницької області.