Війна за київську землю триває. Об’єктом чергового скандалу стала Центральна міська клінічна лікарня. Днями її колектив розповсюдив звернення до Прем’єр-міністра, міністра охорони здоров’я та столичного міського голови, в якому київську владу звинувачують у нібито прагненні відібрати в них майже гектар землі. Здавалося б, ситуація звична для наших часів і не потребує коментарів. Коли одна сотка на Печерських пагорбах, де розташована лікарня, коштує близько 200 тисяч доларів, про яку охорону здоров’я може йтися? Однак, з’ясувалося, справа набагато заплутаніша.

Почалася ця історія 2002 року. Тоді керівництво лікарні домовилося з двома інвесторами, що ті побудують нову поліклініку, господарський блок та патологоанатомічне відділення. Взамін лікарня віддасть їм під забудову 2,24 гектара. Планувалося, що на цих землях зведуть два житлові будинки, офісний центр, підземні парковки. 2003-го Київська міська рада своїм рішенням узаконила ці домовленості.

Проте інвестори не поспішали з роботою. Та це й не дивно з огляду на те, ким виявилися бізнесмени. Більшість робіт обіцяло виконати ЗАТ «Українська промислово-інвестиційна корпорація «Проміндустрія», а 20 відсотків... ТОВ «Фінансово-будівельна група «Еліта-Центр». Наскільки «надійним» партнером є остання компанія, відомо усім.

Дивно, що усі ці п’ять років керівництво лікарні мовчало про ситуацію, яка склалася з будівництвом поліклініки. Нині, коли дорогоцінні печерські гектари поросли бур’янами (а разом з ними і місце, де мала бути збудована медична установа), лікарі розповсюдили звернення, в якому вказують, що «Проміндустрія» нібито домовилася з міською владою про виділення 0,714 га за умови подальшого викупу через рік для будівництва паркінгів. При цьому інвестор знімає з себе зобов’язання побудувати поліклініку.

«Голос України» звернувся до заступника київського міського голови Ірени Кільчицької з проханням прокоментувати ситуацію.

— Блок Леоніда Черновецького ініціює відміну усіх рішень Київради, які стосуються виділення земельних ділянок під забудову на території Жовтневої лікарні, — сказала І. Кільчицька. — Вони були ухвалені 2002, 2003, 2004 років, але жодних інвестиційних зобов’язань не виконано. Було зруйновано будинок поліклініки, адміністративний корпус, господарчий блок. Проте більше жодних робіт не було проведено. Саме тому ми вимагатимемо відмінити ці рішення. Крім того, ми наполягатимемо на звільненні головного лікаря — Валентина Бідного, який є сином заступника міністра охорони здоров’я, а жінка — заступником головного лікаря. Бо це не сімейна лікарня. У підпорядкуванні управління охорони здоров’я Києва немає сімейних лікарень.

На запитання, чи зобов’яжуть нового інвестора побудувати поліклініку, пані Кільчицька відповіла: «Нині це питання не стоїть. Я не виключаю, що ми взагалі не будемо залучати жодного інвестора, а проводитимемо будівництво власними силами». Заступник міського голови також додала, що зараз проходить інвентаризація усіх лікувальних установ столиці, які за часів Олександра Омельченка надали свою землю під комерційну забудову, зокрема, перевіряється виконання інвестиційних зобов’язань.

З подібним проханням прокоментувати ситуацію ми звернулися і до представників Жовтневої лікарні. Однак з’ясувалося, що головний лікар В. В. Бідний у відпустці, а його заступники — на нараді.

Сумно, що в результаті цієї історії постраждає пацієнт. Адже факт залишається фактом: поліклініки не збудовано. І досі достеменно невідомо, коли розпочнуться будівельні роботи і хто їх виконуватиме.

На знімку: тим часом на території лікарні продовжують розчищати ділянки землі.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.