Позачергова сесія може не відбутися

Партія регіонів поки що не визначилася з участю в позачерговій сесії Верховної Ради, яку розпорядився провести на цьому тижні глава парламенту Олександр Мороз. Про це заявив народний депутат-регіонал Тарас Чорновіл.

Як повідомляє інтернет-видання 4POST, парламентарій послався на проблему з правовим статусом цього заходу. «Йому можна надати, наприклад, статус зборів учасників коаліції, але аж ніяк не статус сесії», — переконаний Т. Чорновіл.

Щоправда, керівник фракції соціалістів Іван Бокий в інтерв’ю «Голосові України» зазначив, що такі заяви регіоналів — передчасні. «Ми не знаємо, скільки нині народних депутатів, тому говорити про нелегітимність зібрання нема підстав, — вважає соціаліст. — Трохи почекаймо. Поки що йдуть перемовини. Завтрашній день усе покаже».

Пограбовано штаби районних парторганізацій

Житомирщина. Виламавши вхідні двері на першому та другому поверхах, невідомі пограбували офіси районних партійних організацій БЮТ і «Нашої України». Місцеві «нашоукраїнці» стверджують, що з одного зі зламаних сейфів викрадено півтори тисячі гривень, тисяча з яких — власні гроші одного з працівників штабу. Оргтехніка і документи не постраждали. У штабі БЮТ грошей не було, тому забрали тільки електрочайник і флешку до комп’ютера. У повідомленні прес-служби обласної організації БЮТ це розцінено так: «Вкрадено електронні носії, на яких містилася інформація про діяльність штабу та місцевого депутатського корпусу». Як зазначається далі в цьому документі, «обласна організація Блоку Юлії Тимошенко вважає справжньою причиною нападу на районний штаб у Малині намагання наших політичних опонентів зірвати розпочатий процес збору підписів за проведення народного референдуму з внесення змін до Конституції». За даними УМВС, одночасно невідомі обікрали також бухгалтерію приватного підприємства, розташовану в одному будинку з партійними офісами.

Олексій КАВУН.

Оберіть сім чудес країни!

21 серпня о 18.00 на території заповідника «Софія Київська» відбудеться церемонія оголошення та нагородження переможців акції «7 чудес України». Про це заявив на вчорашньому брифінгу в УНІАН ініціатор і голова оргкомітету всеукраїнської акції Микола Томенко.

Так, на урочисте нагородження лауреатів будуть запрошені усі фіналісти другого етапу акції —керівники 21 об’єкта-номінанта на звання «7 чудес України», які визначає оргкомітет за результатами Інтернет-голосування (сайт www.7chudes.іn.ua) та відповідного опитування 100 експертів (науковців, істориків, культурологів, фахівців у галузі туризму).

Переможці акції отримають ексклюзивну нагороду — статуетку із зеленого мармуру, матової сталі та золотистого дзеркального акрилу.

Микола Томенко повідомив, що за результатами акції «7 чудес України» буде підготовлено спеціальний фільм, цикл радіопрограм і туристські путівники російською, українською та англійською мовами.

Отже, станом на 7 серпня на офіційному сайті акції за 7 чудес України віддали близько 50 тисяч голосів. На сьогодні десятка лідерів така:

1. Заповідник «Кам’янець»

2. Парк «Софіївка»

3. Заповідник «Хортиця»

4. Музей «Писанка»

5. Хотинська фортеця

6. Києво-Печерська лавра

7. Лівадійський палац

8. Херсонес Таврійський

9. Софія Київська

10. Одеський оперний театр

Заарештували на «замовлення»

Правозахисні організації України вимагають від керівництва Міністерства внутрішніх справ узяти під особистий контроль справу про затримання голови Всеукраїнського молодіжного об’єднання «Молодь — надія України» Вадима Гладчука. Про це на вчорашній прес-конференції в УНІАН заявив представник Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський.

Правозахисні організації вимагають негайного звільнення В. Гладчука з-під варти. За словами Володимира Яворського, ця справа є виключно замовленою.

У свою чергу адвокат В. Гладчука Олег Мусієнко наголосив, що справу, за якою затримано його підзахисного, порушено за два місяці до скоєння злочину, в якому його звинувачують. Він нагадав, що 1 серпня ц. р. біля будинку 6 на вул. Хрещатик, було затримано голову об’єднання «Молодь — надія України» під час пікетування представниками ВМО Тендерної палати України. Того ж дня стосовно В. Гладчука старшим слідчим Солом’янського районного управління Головного управління МВС міста Києва було незаконно порушено кримінальну справу «за безпідставним звинуваченням» у скоєнні ним 30 серпня 2005 року пограбування незнайомих йому громадян — за ч. 2 ст. 186 Кримінально-процесуального кодексу України.

Наостанок Володимир Яворський запевнив: якщо не буде вжито адекватних дій з боку правоохоронних органів, то правозахисні організації змушені будуть винести це питання на розгляд міжнародних інституцій —Європейського суду з прав людини, ОБСЄ, «Міжнародної амністії» тощо.