Просять додаткових коштів

Центральна виборча комісія на своєму засіданні в понеділок прийняла рішення звернутися до Кабінету Міністрів із проханням надати додаткове фінансування для формування Державного реєстру виборців цього року. Про це повідомив заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера. У держбюджеті на первинне формування й уточнення держреєстру виборців передбачено 14,2 мільйона гривень, що становить лише 19 відсотків від необхідної суми, заявленої ЦВК. За даними ж комісії, для створення інформаційно-комунікаційної системи реєстру необхідно ще 59,9 мільйона гривень.

Водночас Андрій Магера підтвердив, що третього серпня до ЦВК надійшли матеріали для реєстрації ініціативних груп із проведення всеукраїнського референдуму, на якому пропонується вирішити низку питань щодо концепції Конституції. Зокрема про форму правління та спосіб обрання Президента. Відповідь про реєстрацію чи відмову ЦВК має дати протягом 15 діб з дня отримання документів. Водночас Андрій Магера зауважив: остаточне рішення про проведення референдуму на основі протоколу ЦВК приймає глава держави.

Центральна виборча комісія в понеділок також зареєструвала список кандидатів у народні депутати від Комуністичної партії України. Десяти кандидатам у депутати від КПУ Центрвиборчком у реєстрації відмовив через неправильне оформлення низки документів. Втім, у разі внесення уточнень ЦВК може розглянути ці кандидатури повторно. Крім того, Центрвиборчком зареєстрував Євгена Герасименка представником КПУ в ЦВК з правом дорадчого голосу.

Вл. інф.

У Вінниці 30 виборчих дільниць не мають даху над головою

Приміщення, в яких розташовувалися 30 (із 156) дільничних комісій на попередніх виборах, передано у приватну власність. У частині з них розмістилися установи або контори. Дехто з нових власників згоден потіснитися на час виборів. Однак плату за оренду вимагають таку, що від неї в організаторів виборів голова паморочиться, повідомив речник міської комісії з обліку виборців Владислав Телень. Таку посаду в комісії запровадили вперше, з метою об’єктивного інформування представників ЗМІ про її роботу.

Міськвиконком уже визначив 15 місць на території Вінниці для організації і проведення політичними партіями передвиборної агітації. Кількість таких партійних агітмайданчиків пропорційна кількості виборців у районах міста. А ось знайти приміщення для голосування буде набагато складніше. Тим паче, що їх потрібно ще облаштувати, встановити оргтехніку. Часу на це обмаль: за три тижні до початку виборів усі дільничні комісії повинні розпочати роботу, повідомляє наш власний кореспондент у Вінницькій області Віктор СКРИПНИК.