Хіба таке можливо? З’ясовується, так. І відбувається це без хірургічного втручання і тільки з тими рибами, які водяться в річках, куди зливаються нечистоти. І не якісь там нечистоти, а лише каналізаційні, де може виявитися сеча жінок, котрі вживають... протизаплідні таблетки.

Вони містять особливий гормон — екстраген, що й зацікавив англійських дослідників, які вже багато років вивчають деякий феномен: у десяти річках, де велися спостереження, виявилися самці з жіночими характеристиками. У половини усіх виловлених самців була ікра, що міститься в репродуктивних органах типово жіночих. У другої половини велика частина самців стала стерильними, а решта породжували молоки з дефектами.

Задля справедливості треба сказати, що й раніше було помічено вплив нечистот, які потрапляють у річки, на продуктивність риб’ячого поголів’я. Але тільки після поглиблених спеціалізованих досліджень установили, що головний винуватець зміни статі в риб — синтетичний екстраген під назвою еталол екстриадол, що міститься в протизаплідних таблетках. При цьому вчені попереджають, що дія синтетичного екстрагена така сильна, що одна частинка на мільярд уже може впливати на риб-самців.

Тільки от чи стануть отримані дані попередженням для людей?

Фото Андрія Нестеренка.